Eşti aici

Aflată în detenție, Khadidja Ismailova promite să continue investigațiile

24 Februarie 2015
1224 de afişări
Într-o scrisoare transmisă în secret din închisoarea Kurdakhani, Khadidja Ismailova, autoarea investigațiilor jurnalistice realizate pentru posturile Radio Free Europe (Radio Europa Liberă) și Radio Liberty, scrie: “Singura modalitate de a contesta un regim tiranic este de a continua demascarea corupției”. Ea a promis să realizeze mai multe investigații pe parcursul acestui an. “În această țară banii și puterea pot acoperi orice crimă, iar adevărul și minciuna s-au schimbat cu locurile”, afirmă jurnalista azeră, potrivit Agenției VOA News.
 
La începutul acestei luni, avocatul jurnalistei a anunțat că la dosarul clientei sale au apărut acuzații suplimentare, inclusiv de delapidare, activitate antreprenorială ilegală, evaziune fiscală, precum și abuz de putere. Dacă va fi găsită vinovată, Ismailova ar putea fi condamnată la un termen de detenție de 12 ani.
 
Jeff Shell, președintele Consiliului de Observatori al Audiovizualului Internațional (BBG) – agenție de stat americană, autoritate care supraveghează posturile Radio Europa Liberă și Radio Liberty, precum și Agenția de Știri VOA – au declarat în această săptămână că “în timp ce Khadidja dă dovadă de hotărâre maximă, suntem profund îngrijorați și indignați de atacurile flagrante ale autorităților azere asupra libertății presei”.
 
Ismaliova mai scrie în scrisoare că a fost singură în celulă pe parcursul arestului preventiv, iar notițele sale au fost confiscate. În afară de aceasta, i-au fost refuzate solicitările de a-și revedea familia. “Într-un stat ca Azerbaidjan, jurnalismul de investigație are consecințe serioase”, susține jurnalista, adăugând că, în opinia ei, este necesar să se “construiască o nouă realitate, în care nu va fi nevoie de curaj pentru a spune adevărul”.
 
Reamintim că Khadidja Ismailova a fost arestată în decembrie, fiind acuzată, în baza unor motive inventate, după părerea multora, de incitarea la sinucidere a unui coleg, după ce a publicat materiale compromițătoare privind situația financiară a președintelui Ilham Aliev și a rudelor sale.
 

Sursa foto: Associated Press (AP)