Eşti aici

Alberto Ibargüen, Președintele CPJ: ”Terorismul a creat o modalitate nouă de persecutare a jurnaliștilor”

02 Decembrie 2014
1268 de afişări
Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), fondat în 1981 de către un grup de corespondenți americani, își propune să-i protejeze pe jurnaliştii din întreaga lume, care lucrează în medii periculoase, printr-o multitudine de inițiative de advocacy.

Una din asemenea inițiative, lansate recent, este campania pentru impunitatea celor care comit crime împotriva jurnaliștilor, în cadrul căreia se decernează Premiile Internaționale pentru Libertatea Presei, destinate persoanelor, care își riscă viața pentru a prezenta adevărul.

La dineul de decernare a Premiilor, care a avut loc la 25 noiembrie, la New York, președintele CPJ Alberto Ibargüen a declarat că în prezent suntem martorii „unui nou război împotriva jurnaliștilor”. Anii 2012 și 2013 constituie cea mai proastă perioadă, înregistrată de CPJ, cu 144 jurnaliști uciși și peste 200 aflați în închisori. Potrivit lui Alberto Ibargüen, terorismul a creat o modalitate nouă de persecutare a jurnaliștilor, astăzi aceştia ”sunt dispuși să ucidă un jurnalist nu pentru a opri un subiect în presă, ci pentru a crea unul”.

Prin noile sale inițiative, CPJ încearcă să îmbunătățească măsurile curente de protecție a reprezentanţilor mass-media, în special, a reporterilor fără susținere internațională, cum sunt liber profesioniștii și jurnaliștii locali, care devin ținta principală a represaliilor din zilele noastre. Preşedintele CPJ a menţionat şi necesitatea de  a  crea alianțe mai puternice și mai largi, care ar consolida rețeaua de susținere a libertății de exprimare.

Sursa: https://www.cpj.org