Eşti aici

Amenințări la adresa presei printr-o melodie lansată în Franța

27 Noiembrie 2013
1671 de afişări

Versurile unei melodii rap lansate, luni, pe coloana sonoră a unui film francez numit ”March” – pe tema Marșului pentru Egalitate și Împotriva Rasismului din 1983 – au provocat controverse în Franța, potrivit Le Monde.
                                        
Autorii melodiei au inclus replici dure la adresa ziarului de satiră Charlie Hebdo, ai cărui angajați s-au declarat înspăimântați de violența versurilor ”autodafe pentru câinii de la Charlie Hebdo”. Autodafe-ul se referă la sentințe ale Inchiziției din Spania prin care erau pedepsiți sau executați ereticii; în Franța zilelor noastre, cuvântul este folosit mai adesea cu referire la acțiunile naziștilor de ardere a cărților.
 
Al șaptelea vers al melodiei mai spune ”Acești teoreticieni vor să reducă la tăcere Islamul / Care este amenințarea reală: terorismul sau Taylorismul (n.r. teorie economică prin care se urmărește maximum de eficiență în producție)? / Ai mei se trezesc mai devreme / Mi-am văzut prietenii muncind din greu / Cer un autodafe pentru acești câini de la Charlie Hebdo”.
 
Într-o declarație publicată luni, reprezentanții Charlie Hebdo susțin că melodia conține cuvinte ce amintesc de discursul islamiștilor fundamentaliști. ”Dacă le lipsește vreun vers, le amintim autorilor melodiei că jurnalul Inspire, editat de Al-Qaida, l-a condamnat la moarte pe Charb (n.r. porecla unuia dintre editorii Charlie Hebdo) în martie, anul trecut, după publicarea unei benzi desenate satirice despre profetul Mohamed”, se arată în comunicatul de presă.

”Suntem obișnuiți cu această instigare la ură (…) Suntem doar surprinși că regizorul (Nabil Ben Yadir) unui film clar anti-rasist, care oferă un omagiu unui mare eveniment istoric legat de lupta pentru drepturi egale, a ales să-l ilustreze cu o melodie foarte contrastantă cu munca sa”, conchid cei de la Charlie Hebdo.
 
Melodia a fost compusă și interpretată de 12 rapperi francezi faimoși, inclusiv Akhenaton, Disiz, Kool Shen și Nekfeu.

În 2 noiembrie 2011, sediul ziarului a fost distrus de un incendiu pornit intenționat, după ce redacția a publicat benzi desenate arătându-l pe profetul Mohamed într-un cărucior cu rotile.

sursa foto: AFP/Getty Images via Daily Mail, 2011