Eşti aici

APEL: Procesul de implementare a noului sistem de salarizare al TRM decurge anevoios

26 Decembrie 2013
1552 de afişări

Experţii Asociaţiei Presei Electronice (APEL) au semnalat mai multe carenţe în activitatea Consiliului de Observatori (CO) şi administraţiei companiei Teleradio-Moldova (TRM) cu privire la aplicarea noului sistem de salarizare. Implementarea noului sistem decurge anevoios, cu greşeli de management şi cu rezistenţa din partea salariaţilor, au declarat experţii în cadrul unei conferinţe de presă, prezentând un studiu despre acest subiect.

Noul sistem de salarizare prevede ca onorariile angajaţilor să se bazeze pe performanţa jurnaliştilor, în funcţie de calitatea materialului și importanţii evenimentului reflectat. Vechiul sistem se baza pe onorarii în funcţie de cantitatea materialelor. Astfel, angajaţii erau interesaţi să lucreze pentru volum suplimentar, nu neapărat pentru calitate, susţin experţii APEL.

În ciuda faptului că membrii CO au organizat mai multe întruniri pe tema noului sistem de salarizare, natura deciziilor lor nu a vizat în principal implementarea noului sistem, a declarat directorul proiectului, Vasile Stati. ”Consiliul de Observatori al Teleradio-Moldova nu a supravegheat cum se cuvine mersul reformei în domeniu şi nu a făcut uz de prerogativele sale legale atunci când se impuneau avertizări şi sancţiuni”, arată una din concluziile raportului.

O altă constatare a experţilor vizează administraţia companiei. Reprezentanții acesteia, potrivit experţilor, au tolerat nerespectarea termenelor de implementare a noului sistem de salarizare, inclusiv a celor de pregătire a documentelor necesare la diferite etape. În acelaşi timp experţii au recomandat managerilor instituţiei să aibă un control mai eficient asupra procesului de management, pentru ca acesta să aibă mai multă eficienţă.

APEL monitorizează din 2011 gestionarea reformelor iniţiate la Teleradio-Moldova.