Eşti aici

Asociația Jurnaliștilor din Belarus solicită politicienilor încetarea utilizării mass-media în războaie informaționale

26 Iunie 2014
1485 de afişări
Asociația lucrătorilor din domeniul mass-media din Belarus, care numără peste 1.200 de jurnaliști, a adresat instituțiilor profesionale internaționale și europene de media o scrisoare prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativele de a utiliza presa în războaie informaționale.

Potrivit mediafreedomwatch.org, cu referire la baj.by, autorii declarației solicită Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Federației Europene a Jurnaliștilor, Asociației Jurnaliștilor Europeni, Uniunii Europene de Radiodifuziune și altor organizații profesionale din domeniu „să monitorizeze de urgență reflectarea conflictului ruso-ucrainean în mass-media pentru a evalua respectarea principiilor eticii jurnalistice, menținerea standardelor profesionale, cu scopul de a opri utilizarea în mod abuziv a mass-media de către politicieni în războaie informaționale”.

Conflictul ruso-ucrainean, mai mult decât oricând, a exacerbat rolul și responsabilitățile jurnaliștilor care sunt răpiți, agresați, uciși, menţionează semnatarii. „Ne confruntăm cu fenomenul denaturării realității și manipularea opiniei publice. Unii jurnaliști ruși recunosc deschis că indicațiile ce țin de denaturarea faptelor provin de la superiorii lor de la Moscova. Împotriva implicării în propaganda agresivă au pledat și jurnaliștii din Rusia. Inițiativa de înființare a sindicatului independent în Rusia confirmă acest lucru” , se spune în declarație.

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, impactul războiului informațional a trecut demult dincolo de conflictul dintre cele două țări, afectând în mod direct conștiința oamenilor din țările vecine, inclusiv din Belarus. Din aceste considerente, jurnaliştii belaruşi consideră că reflectarea evenimentelor din estul Ucrainei trebuie să fie monitorizată și evaluată de către organizațiile internaționale de jurnaliști.

„Dacă acest lucru nu se va face în timp util, impactul eroziunii standardelor jurnalistice va fi resimțit în întreaga lume”, concluzionează autorii declaraţiei.

Sursa foto: http://searchnewsglobal.files.wordpress.com/