Eşti aici

Atacuri asupra libertății presei din România în timpul crizei de Covid-19

02 Septembrie 2020
555 de afişări
Criza sanitară de Covid-19 a pus între paranteze libertatea presei peste Prut. O serie de măsuri ale instituțiilor statului român au afectat drepturi fundamentale precum libertatea de exprimare și de informare și au pus sub semnul întrebării respectarea principiilor jurnalistice, concluzionează Centrul pentru Jurnalism Independent din România într-o cercetare lansată recent.  

Raportul „Libertăți fundamentale sub asediu. Stările de excepție creează antecedente periculoase pentru presa din România”, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din România cu sprijinul IFEX, analizează aceste măsuri și efectele lor. Potrivit sursei, în premieră, raportul prezintă concluziile monitorizării achizițiilor de servicii media și publicitate în perioada martie-iulie 2020 și prezintă modul în care autoritățile au utilizat fonduri publice pentru a-și promova imaginea.
 

Printre deciziile autorităților din perioada stării de urgență și de alertă cu efect direct asupra libertății de exprimare se numără suspendarea netransparentă a unor site-uri și a dreptului la informare, prin controlarea strictă a fluxului de informații, dar și prin restricționarea dreptului la întrunire. 

De asemenea, intervențiile financiare ale statului prin achiziții publice de servicii media și printr-un fond de publicitate prezentat ca o formă de susținere a presei vulnerabile din perioada stării de alertă au pus la îndoială echidistanța media. La acestea s-au adăugat lipsa de transparență a autorităților, dar și starea precară a presei încă dinainte de declanșarea pandemiei.

Toate aceste reglementări și practici adoptate de autoritățile române pe perioada stării de urgență și de alertă au creat direcții de gestionare a crizelor periculoase pentru democrație.  

Continuarea articolului aici

Sursa foto: cji.ro