Eşti aici

Autorităţile belaruse au blocat accesul la site-ul de știri de opoziție Naşa Niva, iar redactorul-şef a fost arestat

09 Iulie 2021
748 de afişări
Autoritățile din Belarus au blocat pagina de Internet a unuia dintre cele mai populare posturi de știri independente din țară, Nașa Niva, scrie Romania.europalibera.org. Mai mulți jurnaliști au fost reținuți și birourile postului media au fost percheziționate pe 8 iulie.

Ministerul Informațiilor din Belarus a anunțat restricții în accesarea paginii web Nașa Niva în dimineața de dinaintea perchezițiilor. Anunțul a citat un ordin al biroului Procurorului general în temeiul art. 38 al legii mass-media. Potrivit Freedom House, acest articol nu necesită o cale legală suplimentară pentru a fi implementat și nu permite apelul sau contestarea.

Egor Martinovici, editorul-șef de la Nașa Niva, a fost arestat și condus în cătușe de acasă la poliție. Andrei Skurko, unul dintre colegii lui Martinovici, a fost și el adus la sediul poliției pentru chestionare.

 În ultimii zece de ani, Nașa Niva a devenit o sursă principală pentru știri independente într-un peisaj media extrem de cenzurat. Nașa Niva sunt critici vocali ai președintelui Lukașenko.

Acțiunile de joi ale poliției și blocarea site-ului vin pe un val de represiune organizată de guvernul din Belarus. În august 2020, alegerile prezidențiale din Belarus au fost extrem de disputate, iar guvernele vestice contestă rezultatul care i-a acordat lui Aleksandr Lukașenko cel de-al șaselea mandat. Liderii opoziției sunt fie arestați, fie în exil, iar presa independentă este anihilată pas cu pas.