Eşti aici

Autoritățile din Azerbaidjan continuă presiunile asupra mass-media

22 Septembrie 2015
1272 de afişări
Shirin Abbasov (în imagine), un reporter în vârstă de 19 ani, de la Meydan TV a fost reținut, miercuri, 16 septembrie, la Baku și plasat în arest preventiv de 30 de zile pentru că ar fi opus rezistență poliției, transmite http://www.eurasianet.org. În aceeași zi, o altă jurnalistă a postului Meydan TV, Aytaj Akhmetova, a fost de asemenea reținută și interogată tmp de cinci ore.

Totodată, un oficial de vârf din Azerbaidjan a avertizat companiile media străine să se conformeze reglementărilor media din țară, în caz contrar, vor suporta consecințele. Au fost vizate, printre altele, postul de radio Vocea Americii (Voice of America) și Berlin-Meydan TV, care potrivit consilierului președintelui Ilham Aliev pentru probleme politice, Ali Hasanov,  "nu respectă regulile și  activează ilegal".

Potrivit portalului eurasianet.org  asemenea avertismente din partea autorităților nu fac decât să crească valul de critici internaționale la adresa Azerbaidjanului, în special, după cazul răsunător al jurnalistei de investigație,  Khadija Ismayilova. Jurnaliștii Meydan TV, dar și observatorii internaționali pentru drepturile media cred că Meydan TV  și directorul acestuia, Emin Milli, au devenit ținta unei campanii de hărțuire din partea guvernului.

În același timp, autoritățile de la Baku au anunțat, la începutul lunii curente, că vor da în judecată postul public de televiziune francez France 2, pentru că l-au numit pe președintele Aliyev, drept dictator.

Autoritățile de la Baku susțin că ar fi vorba despre o campanie de defăimare, în timp ce instituțiile media sunt de părerea că prin asemenea măsuri guvernul dorește să  închidă gura presei.
 

Sursă foto: eng.kavkaz-uzel.ru