Eşti aici

BBC: Roman Protasevici și Sofia Sapega, transferați în arest la domiciliu

25 Iunie 2021
656 de afişări
Roman Protasevici, ex-editorul publicației belaruse de opoziție Nexta de pe Telegram,  și prietena acestuia, Sofia Sapega, ambii reținuți luna trecută pe aeroportul de la Minsk, au fost plasați în arest la domiciliu, scrie serviciul rus al BBC cu referire la declarațiile părinților celor doi.

 

„Ei oricum sunt sub un control total al autorităților, nimeni nu a renunțat la acuzațiile la adresa lor. (...) Nouă nu ne spun nimic despre starea lui Roman, nici despre statutul lui”, a spus tatăl jurnalistului, Dumitru Protasevici. Părinții săi au menționat că nu intenționează să părăsească Polonia pentru a-și vizita fiul în Belarus.

Potrivit lui Serghei Dudici, tatăl Sofiei Sapega, fiica sa ar locui acum singură, într-un apartament închiriat la Minsk.

Anton Gașinski, avocatul Sofiei Sapega, ea fiind și cetățeana Rusiei, a confirmat pentru postul de televiziune Dojdi informația cu privire la transferul ei în arest la domiciliu. Apărătorul a adăugat că ea are dreptul să se întâlnească cu părinții săi și că ar fi reușit să ia un prânz împreună.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost până anul trecut editorul canalului de opoziție Nexta, din aplicația de mesagerie Telegram.

În Belarus au izbucnit proteste  în masă după ce Lukașenko a obținut victorie la alegerile  prezidențiale   din 9 august  2020, considerate  pe scară largă  ca fiind trucate. Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau exil.

Protasevici este acuzat că a provocat dezordine în masă și infracțiuni de terorism. 

Roman Protasevici. © Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS