Eşti aici

Belarus: Câți jurnaliști au fost reținuți de la izbucnirea protestelor

13 August 2020
1418 afişări
Mai mulți jurnaliști străini și locali au avut de suferit în urma acțiunilor violente ale forțelor de ordine din Belarus în noaptea de după alegerile prezidențiale și în următoarele zile. Olga Loila, redactora-șefă a departamentului știri economice și politice de la tut.by trece în revistă cazurile cunoscute public în care sunt vizați reprezentanți ai mass-media. Potrivit estimărilor, circa 50 de exponenți ai presei au fost agresați sau reținuți de oamenii legii.

Potrivit sursei, jurnaliștii ruși au fost printre primii care au avut de suferit în urma acțiunilor forțelor de ordine din Belarus.

Reținerea lui Solopov în Minsk. Sursa video Daily Storm 

Redacția Meduza nu a avut nicio conexiune cu colegul lor, Maxim Solopov, mai multe de 40 de ore.


Maxim Solopov după câteva ore de la eliberare. Regiunea Smolensk. Sursa foto: Meduza/Evgheni Felidman

Au fost reținuți corespondenții Daily Storm Anton Starkov și Dmitri Lasenko.

Reținerea lui Semion Pegov. Minsk. 10 august. Sursa video: tut.by

În autodubă, alături de ei, se afla și corespondentul militar Semion Pegov.


Reținerea lui Semion Pegov. Sursa foto: tut.by

Olga Loila susține că, în prima noapte, polițiștii beloruși au fost suficient de loiali în raport cu reprezentanții presei locale, ceea ce nu a mai fost valabil a doua zi. Reportera publicației „Nasha niva” Natalia Lubnevskaia a fost rănită cu un glonte de cauciuc. Corespondentul de la tut.by a scăpat ca prin minune pentru că cel de-al doilea glonte a ajuns în legitimația da de jurnalist. Redacția „Nasha niva” scria că oameni îmbrăcați în haine militare împușcau în direcția reprezentanților mass-media, deși ultimii aveau semne distincte că reprezintă presa.

 
Împușcăturile pe străzile Minskului unde a fost rănita jurnalista Natalia Lubnevskaia de la Nasha Niva. Sursa video: Totul despre corupție în lume/Facebook

În aceeași zi, lângă cinematograful Aurora, a avut de suferit fotojurnalista „Belsat” Tatiana Kapitonova în urma exploziei unei grenade cu sunete și lumini.

AGRESIUNI ȘI DISPARIȚII

Pe data de 10 august a dispărut redactorul publicației „Nasha niva”, Egor Martinovici. El reușise doar să expedieze un SMS colegilor după care a fost de negăsit. Martinovici a fost eliberat abia pe 12 august după amiază, după ce a fost deținut în izolatorul din Jodino, la 50 de kilometri de Minsk.


Egor Martinovici. Sursa foto: naviny.by

Până în prezent încă nu a fost eliberat corespondentul tut.by Stanislav Korșunov, reținut pe 11 august la Brest, în timpul exercitării funcției. Inițial, polițiștii refuzau să anunțe rudele unde se află acesta. Ulterior, șeful poliției din Brest, Alexandr Astreiko, a confirmat că reporterul este deținut și că va trebui să probeze în instanță că este jurnalist. Unul dintre martorii reținerii lui Korșunov susține că cel din urmă a fost luat de către circa zece polițiști, intenționat, în preajmă lipsind alți reprezentanți ai breslei. Korșunov a fost eliberat după o zi în izolare.


Stanislav Korșunov. Sursa foto: tut.by

Cameramanul Vsevolod Zarubin de la tut.by a fost lovit peste picior. Polițiștii i-au stricat camera și au scos cardul flash cu video. Oamenii legii au sechestrat cardurile de memorie și de la alți jurnaliști. La Grodno a fost reținut reporterul local Ruslan Kulevici. Polițiștii au încercat să o rețină și pe corespondenta Olga Komeaghina, care a reușit să fugă de la fața locului.

Onliner a relatat despre reținerea a doi angajați de-ai lor la Minsk, iar jurnaliștii de la serviciul rus al BBC au anunțat că un grup de bărbați în uniformă neagră și fără semne distinctive s-au apropiat de ei și le-au solicitat acreditările. Ulterior, unul din ei a smuls legitimația și camera jurnaliștilor. Redacția susține că operatorul a fost bătut.

Atacul asupra jurnaliștilor BBC la Minsk. 11 august. Sursa video: BBC

Și jurnalistul Ghenadie Mojeiko de la „Komsomoliskaia pravda” din Belarus s-a ales cu lovituri de baston. Publicația scrie că reporterul se afla în automobil, împreună cu șoferul, și avea semne distinctive cu inscripția „presa”, dar polițiștii le-au ordonat ambilor să iasă din mașină.

Totodată, pe 12 august au mai fost reținuți doi jurnaliști de la Belsat,  și un reporter de la Bobruiskii curier. Presa a mai scris despre reținerea a doi jurnaliști ucraineni și dispariția unui jurnalist polonez.

Tut.by anunță că mai mulți jurnaliști demisionează de la presa de stat. În context, șeful Ministerul de Interne, Iurie Karaev, a anunțat că le-a ordonat subalternilor să nu-i atingă pe reprezentanții mass-media care reflectă acțiunile de protest.

Circa 6.000 de persoane au fost reținute până acum de la declanșarea protestelor în Belarus după ce președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenko, a câștigat un nou mandat în urma scrutinului din 9 august.