Eşti aici

Bilanțul protestelor din Rusia: peste 50 de jurnaliști au avut de suferit

25 Ianuarie 2021
944 de afişări
Sindicatul jurnaliștilor și al lucrătorilor din mass-media a înregistrat peste 50 de cazuri de încălcare a drepturilor ziariștilor în timpul protestelor violente care s-au desfășurat pe 23 ianuarie, în mai multe regiuni din Federația Rusă, în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Alexei Navalnîi.

Reprezentanții Sindicatului, împreună cu echipa organizației neguvernamentale OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor din Rusia, au înregistrat 52 de cazuri de obstrucționare a activității profesioniștilor din media. Potrivit lor, aproape toți jurnaliștii care au reflectat protestele aveau cu ei legitimația de presă și putau veste speciale cu semne de identificare.

Jurnaliști au fost reținuți în cel puțin 17 orașe din Rusia, inclusiv la Sankt Petersburg, Habarovsk, Moscova, Mahacikala, Pskov și altele. Cele mai multe rețineri au avut loc la Sankt Petersburg - 16 cazuri.

La Moscova, oamenii legii au aplicat și forța fizică împotriva jurnaliștilor: bunăoară corespondenta specială a publicației Novaia Gazeta, Elizaveta Kirpanova, a fost lovită cu un baston de cauciuc. Și obiectivul aparatului de fotografiat ce aparține colegei sale, Victoria Odissonova, a fost spart cu un baston.  Jurnalistul AvtozakLive, Nikita Stupin, susține că a fost curentat cu un pistol paralizant.

La Sankt Petersburg, corespondentul postului radio Eho Moskvî, Arseni Vesnin, a fost bătut în timp ce era reținut de poliție. 

În context, redacția ziarului Kommersant a anunțat că va depune o plângere la procuratură împotriva poliției, cu privire la obstrucționarea activității profesionale a jurnaliștilor, potrivit corespondentului publicației Oleg Dilimbetov.

În total, potrivit OVD-Info, aproape 3.700 de protestatari au fost reținuți sâmbătă, inclusiv soția lui Alexei Navalnîi. Protestele au izbucnit la îndemnul opozantului, după ce a fost reținut atunci când revenea din Germania, pe 17 ianuarie, pentru încălcarea unor regulamente într-un dosar în care figurează. Politicianul susține că s-a tratat în Germania în urma atacului cu substanța chimică toxică Noviciok. Alexei Navalinîi se poziționează drept principalul critic al actualei puteri, în frunte cu președintele rus Vladimir Putin. 

Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova califică manifestațiile drept evenimente publice neautorizate, specificând că fiecare acțiune „provocatoare” împotriva forțelor de ordine va fi calificată corespunzător din punct de vedere juridic.

Sursa foto: Novaya gazeta/Captură