Eşti aici

Campanie ONU pentru a stopa impunitatea crimelor împotriva jurnaliștilor

03 Noiembrie 2014
2355 de afişări
Anual, peste 50 de jurnaliști în toată lumea sunt uciși în timp ce își exercită profesia. Cu toate acestea, conform UNESCO,  din 2006 până în prezent au fost condamnate mai puțin de 10% din persoanele responsabile de asemenea crime. Cu ocazia Zilei internaționale de stopare a impunității crimelor împotriva jurnaliștilor, lansată de ONU și consemnată pe 2 noiembrie, Rețeaua pentru protejarea și promovarea libertății de exprimare (IFEX)  a făcut apel către guverne să se implice mai activ în soluționarea acestei probleme.

Potrivit directorului executiv IFEX, Annie Game, „reducerea impunității este un scop realizabil”. La moment, există două mecanisme importante pentru a obține progrese în lupta împotriva impunității: Planul de acțiuni al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, o strategie lansată în 2012, și Raportul bienal al directorului general UNESCO privind siguranța jurnaliștilor și pericolul impunității, care urmărește și expune progresul în cazurile nesoluționate de crime împotriva jurnaliștilor.

Însă aceste instrumente nu vor fi eficiente, dacă guvernele și societatea civilă nu se vor implica mai activ și nu vor lua măsurile necesare în acest sens. De aceea IFEX a inițiat o campanie de sensibilizare a liderilor mondiali, care trebuie să-și asume răspundere în acest proces. „Noi vom fi uniți, și vom fi fermi”, menționează Annie Game.

Rețeaua IFEX întrunește în prezent 95 de organizații din lume care promovează libertatea presei.

Sursa foto: http://daytoendimpunity.org