Eşti aici

Caricaturiști din mai multe țări au solicitat UNESCO să recunoască dreptul la caricatură, separat de dreptul la libertatea de exprimare

22 Iulie 2019
1194 de afişări
Peste 200 de caricaturiști din 20 de țări ale lumii au adresat o declarație către UNESCO cu solicitarea de a recunoaște crearea șarjelor și a caricaturilor  drept unul din drepturile fundamentale ale omului.

Declarația a fost coordonată de către caricaturistul independent Xavier Gross din Franța. Semnatarii afirmă că genul caricaturii are un rol important în societate și în democrație, dar că acesta este tot mai mult amenințat de cenzură. Ei propun ca dreptul de a crea asemenea opere să fie separat de dreptul la libera exprimare, stipulat în articolul 19 al Declarației universale a drepturilor omului.  
Autorii solicită instituirea Zilei Mondiale a caricaturiștilor și cer ca textul declarației lor să fie adus la cunoștința comunității internaționale în cadrul Conferinței generale a UNESCO, care va avea loc în noiembrie curent.

Declarația a fost susținută și de organizația internațională a caricaturiștilor din media Cartooning for Peace, creată în 2006 sub patronatul Secretarului general al UNESCO Kofi Annan.
Documentul, semnat de caricaturiști din India, Belgia, Spania, Algeria, SUA , Israel, Mexic, Turcia, Elveția și alte țări, este cunoscut drept Declarația de la Addis Ababa și poate fi cosemnat pe site-ul organizației: https://dessindepressecommedroitfondamental.org/?lang=en