Eşti aici

Cazul Khashoggi: Dovezile justifică o anchetă internațională asupra prințului moștenitor saudit

20 Iunie 2019
699 de afişări
Există probe suficiente și credibile pentru deschiderea unei anchete internaționale suplimentare asupra prințului moștenitor Mohammed bin Salman și a altor oficiali saudiți în legătură cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU, scrie business24.ro.

Căutarea justiției în acest caz nu este în primul rând despre "a găsi un pistol fumegând și o persoană care îl ține în mână", a scris raportorul special în concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.

În schimb, trebuie căutați cei care "au abuzat sau nu și-au îndeplinit responsabilitățile pozițiilor lor de autoritate" în contextul ordonării asasinatului, transmit Reuters, AFP și dpa.

Callamard a mai spus că țările ar trebui să ceară jurisdicție universală în acest caz, ceea ce ar însemna că suspecții ar putea fi inculpați și judecați în alte state decât Turcia sau Arabia Saudită.

Ancheta a arătat că, în acest caz, niciuna dintre aceste două țări nu a respectat standardele internaționale.

Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuțiile extrajudiciare, le-a cerut statelor să extindă sancțiunile pentru a-l include pe prințul moștenitor saudit și averea sa personală, dacă și până când acesta va putea dovedi că nu are nicio responsabilitate.

Jamal Khashoggi, un critic vocal al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman și editorialist al cotidianului american Washington Post, a dispărut pe 2 octombrie 2018, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde urma să i se elibereze documentele necesare pentru a se căsători.

Potrivit procurorului saudit, trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat și scos din clădire, dar rămășițele sale nu au fost găsite.

"Este concluzia raportorului special ca dl. Khashoggi a fost victima unei execuții deliberate, premeditate, extrajudiciare, pentru care statul Arabia Saudită este responsabil în baza dreptului internațional în materie de drepturi ale omului", afirmă Agnes Callamard în raportul său, la finalul unei anchete care a durat șase luni.

Raportorul special s-a deplasat în Turcia la începutul acestui an, împreună cu o echipă de experți criminaliști și judiciari, și a declarat că autoritățile turce i-au pus la dispoziție probe.

"Există dovezi credibile, care justifică investigarea suplimentară a responsabilității individuale a unor oficiali saudiți de rang înalt, printre care prințul moștenitor", a afirmat Agnes Callamard.

"Această anchetă privind drepturile omului a arătat, într-adevă ...citește mai departe despre "Cazul Khashoggi: Dovezile justifică o anchetă internațională asupra prințului moștenitor saudit" pe Ziare.com.

Sursa Foto: hollywoodreporter.com