Eşti aici

CEDO a obligat un ziar să anonimizeze numele unui protagonist din arhiva digitală a publicației

30 Iunie 2021
1012 afişări
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a hotărât, pe 22 iunie 2021, că nu este încălcat dreptul la libertatea de exprimare atunci când o persoană cere să-i fie anonimizat numele în arhiva electronică a unei publicații, scrie Asociația VeDemJust din România.
 
Cazul Hurbain contra Belgiei vizează plângerea fostului editor al publicației Le Soir, Patrick Hurbain, la CtEDO împotriva deciziilor instanțelor naționale din Belgia care l-au obligat să anonimizeze numele unui protagonist din arhiva digitală a ziarului. Într-un articol din anul 1994, al cărui editor era Patrick Hurbain, apare numele complet al unui conducător auto, responsabil  pentru comiterea un  accident rutier mortal, care a şi fost condamnat în anul 2000.  El  și-a ispășit  pedeapsa și a fost reabilitat în  2006, iar arhiva ziarului a fost publicată în format electronic pe Internet în anul 2008.
 
Persoana respectivă a solicitat scoaterea referințelor la identitatea sa în articolele plasate online. Ea a menționat că, prin introducerea numelui său pe site-ul ziarului sau pe motoarele de căutare, articolul respectiv poate fi găsit și a apelat la instanțele de judecată din Belgia  invocând „dreptul de a fi uitat”. Curtea de Apel din Belgia a hotărât că redacția trebuie, în articolul publicat pe site-ul ziarului,  să înlocuiască numele complet al persoanei cu litera X.
 
Patrick Hurbain s-a adresat la Curtea de la Strasbourg cu o plângere în acest sens, invocând dreptul la liberă exprimare. CtEDO a analizat chestiunea din perspectiva dreptului la viaţa privată a autorului accidentului şi dreptul la libera exprimare a editorului ziarului care a relatat despre caz. 
 
Potrivit asociației, Curtea a reamintit că arhivele digitale sunt o sursă pentru informare și cercetare cu privire la trecut, în special prin faptul că sunt imediat accesibile publicului și, de regulă, gratuite. Totodată, în opinia Curții, instanțele naționale trebuie să fie atente atunci când primesc solicitări de anonimizare sau de modificare a versiunii electronice a unui articol deja arhivat.
 
În cazul respectiv, potrivit CtEDO, articolul online nu are o valoare de actualitate şi nu este de interes public: persoana nu este una publică, faptele s-au comis acum 20 de ani, la momentul respectiv presa (cu excepţia articolului de faţă) nu a scris despre condamnarea sa, articolul se referea, la modul general, la pericolele traficului rutier. Astfel, în opinia magistraților, chiar şi o persoană condamnată are dreptul de a cere să fie uitată, pentru reintegrarea sa în societate, altfel arhivele online ale ziarelor s-ar transforma într-un fel de cazier virtual, cu toate că o persoană a fost reabilitată.