Eşti aici

Centrul pentru Jurnalism Independent din România, despre cazul jurnalistului urmărit penal de DIICOT din Brăila: Perchezițiile abuzive sunt o intimidare la adresa libertății presei

18 Ianuarie 2022
663 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din România condamnă, printr-o declarație publică, acțiunea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Brăila de a face percheziții în casa jurnalistului Alin Cristea, în casa părinților acestuia și la sediul redacției debraila.ro și de a ridica telefoanele, computerele și tabletele ziaristului și ale redacției.

„Considerăm că acțiunea DIICOT este disproporționată și creează un precedent periculos în ceea ce privește libertatea de exprimare și protecția surselor jurnaliștilor. Procedând astfel, autoritățile capătă acces la informații confidențiale primite de jurnalist, precum și la materialele la care acesta lucra în prezent, fără legătură cu cazul cercetat de DIICOT”, scrie CJI. 

Jurnalistul a fost pus sub urmărire penală „sub aspectul comiterii infracțiunii de pornografie infantilă”, deoarece a publicat un material jurnalistic și o înregistrare care arată cum un bărbat agresează și umilește un tânăr în vârstă de 17 ani (fața victimei este blurată). În urma demersului, bărbatul din materialul publicat de jurnalist a fost reținut pentru 24 de ore.

CJI consideră că în acest caz, nici procurorii DIICOT, nici judecătorul care a avizat ordinul de percheziție nu au luat în considerare interesul public și nevoia de a păstra protecția surselor, așa cum sunt ele prevăzute de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), mai ales în contextul în care jurnalistul a pus la dispoziția organelor de anchetă materialul brut înainte de percheziție.

„Încălcarea protecției surselor și a muncii jurnaliștilor poate afecta dreptul fiecărui cetățean de a fi informat, deoarece poate duce atât la intimidarea jurnaliștilor, cât și la intimidarea și la refuzul cetățenilor de a vorbi cu jurnaliștii. Protecția surselor este una dintre garanțiile fundamentale pe care fiecare dintre noi le are atunci când decide să discute cu un jurnalist”, consideră CJI.