Eşti aici

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor: Numărul angajaților media aflați în detenție a atins un nivel record în lume în 2021

10 Decembrie 2021
869 de afişări
Numărul jurnaliștilor din întreaga lume care se află în spatele gratiilor a atins un nivel record în lume în 2021, potrivit unui nou raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), care precizează că 293 de reporteri erau încarcerați la 1 decembrie anul acesta, scrie Hotnews.ro.

Cel puțin 24 de jurnaliști au fost uciși din cauza reportajelor lor, iar alți 18 au murit în circumstanțe care fac prea dificil de stabilit dacă au fost vizați din cauza activității lor, a declarat CPJ în studiul său anual privind libertatea presei și atacurile asupra mass-media.

În timp ce motivele pentru care reporterii sunt încarcerați variază de la o țară la alta, numărul record reflectă tulburările politice din întreaga lume și o intoleranță tot mai mare față de articolele independente, potrivit organizației non-profit cu sediul în SUA.

„Acesta este al șaselea an consecutiv în care CPJ a documentat un număr record de jurnaliști încarcerați în întreaga lume”, a declarat directorul executiv al organizației, Joel Simon, într-o declarație. „Numărul reflectă două provocări inextricabile - guvernele sunt hotărâte să controleze și să gestioneze informația și sunt din ce în ce mai impertinente în eforturile lor de a face acest lucru, a adăugat el.

Printre jurnaliștii care au fost uciși în 2021 se numără Danish Siddiqui, un fotograf Reuters care a murit într-un atac al talibanilor în Afganistan, și Gustavo Sanchez Cabrera, care a fost împușcat în Mexic.

China a încarcerat 50 de jurnaliști, cel mai mult dintre toate țările, urmată de Myanmar (26), care a arestat reporteri în cadrul unei campaniei de represiune după lovitura de stat militară din 1 februarie, apoi de Egipt (25), Vietnam (23) și Belarus (19), a precizat CPJ.

Pentru prima dată, lista CPJ include jurnaliști încarcerați în Hong Kong - ca urmare a legii privind securitatea națională din 2020, care face ca tot ceea ce Beijingul consideră drept subversiune, secesiune, terorism sau complicitate cu forțe străine să fie pedepsit cu închisoare pe viață.

Mexicul, unde jurnaliștii sunt adesea vizați atunci când munca lor deranjează bandele criminale sau oficialii corupți, rămâne cea mai mortală țară din emisfera vestică pentru reporteri, potrivit CPJ.