Eşti aici

Criza virusului Ebola și fluxurile de informații

07 Octombrie 2014
2652 de afişări
Guvernul Statelor Unite a confirmat, la 30 septembrie 2014,  primul caz de Ebola diagnosticat în Statele Unite la o persoană care a venit la Dallas, în statul Texas, din Africa de Vest. La 2 octombrie Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că peste 3000 de persoane au decedat din cauza virusului, care are o rată înaltă de mortalitate. Liberia, Guinea și Sierra Leone sunt țările cele mai afectate.

La 3 octombrie, în buletinul de știri NBC News s-a anunțat că Ashoka Mukpo, un cameraman/scriitor liber profesionist american în Liberia, a fost testat pozitiv la virusul mortal Ebola și că urma să fie adus înapoi în SUA pentru tratament. El a lucrat la diferite proiecte în Liberia în ultimii trei ani. În nota de presă NBC a confirmat: „Întreprindem toate măsurile posibile pentru a-i proteja pe angajații noștri și publicul general... Noi știm că împărtășiți îngrijorarea noastră pentru colegi și vom continua să vă ținem la curent”.

Dar cum poate presa trata această situaţie? La 4 septembrie Uniunea de Presă din Liberia a adresat o scrisoare ministrului justiției, Christiana Tah, exprimându-și neliniștea privind încălcările recente ale libertății informației.Ei au recunoscut importanța măsurilor luate de guvern, însă au spus: „Noi, însă, considerăm că în situația creată de această stare de urgență, nimic nu poate fi folosit ca un pretext pentru a submina drepturile și libertățile cetățenilor Liberiei, inclusiv ale jurnaliștilor, nemaivorbind de obligația guvernului să asigure garantarea deplină a acestor drepturi pentru toți liberieni”.

În aceeași scrisoare, ei au explicat cum guvernul închide instituțiile mass-media și îi reduce la tăcere sau intimidează pe unii jurnaliști. Reporterii fără frontiere au comunicat despre această situație, și Liberia s-a plasat pe locul 89 din 180 de țări în Indicele libertății presei, produs de Reporterii fără frontiere în 2014. Reporterii fără frontiere au anunțat, că pericolele pentru colaboratorii instituțiilor mass-media cresc odată cu panica generată de epidemie.

La 19 septembrie 2014, trei jurnaliști au fost uciși cu sânge rece în Guinea, unde aceștia relatau despre vizita echipei de instruire privind Ebola.

Conform BBC, câteva zile mai târziu trupurile lor au fost găsite în fosa septică a unei școli primare din sat. Purtătorul de cuvânt al guvernului, A. D. Camara, susține că ei au fost „uciși cu sânge rece de săteni”. Presa locală informează că localnicii i-au atacat pe jurnaliști, acuzându-i de răspândirea virusului în regiune.

Jurnaliștii uciși au fost identificați ca fiind Facély Camara, care lucra pentru Liberté FM N’Zérékoré, Molou Chérif, tehnicianul serviciului rural de radio din N’Zérékoré, și Sidiki Sidibé, tehnician practicant, care lucra cu Chérif.

Nigeria s-a plasat pe locul 112 din 180 de țări în indicele libertății presei, produs de Reporterii fără Frontiere în 2014.

Sursa foto: http://news.bbcimg.co.uk