„Ne-au convocat de urgenţă" şi „ne-au cerut să le predăm acreditările", a declarat pentru AFP Atahualpa Amerise, şeful redacţiei alcătuite din trei redactori, un fotoreporter şi un operator video.
„Când i-am întrebat despre motive, au invocat reglementările privind presa străină", a adăugat el, fără a preciza motivul exact al acestei decizii care le interzice să practice jurnalismul pe insulă.
„Am întrebat dacă este temporar sau permanent, ne-au spus că deocamdată nu ne vor răspunde", a mai spus el, subliniind că este prima dată când o întreagă echipă a unei mass-media străine este sancţionată astfel în Cuba.
Măsura intervine în ajunul unei acţiuni solitare a opozantului Yunior Garcia, care a plănuit să defileze duminică, cu un trandafir în mână, pe un bulevard din Havana, deşi a fost deja avertizat de forţele de ordine că va fi apoi arestat.
Luni, 15 noiembrie, opoziţia a făcut apel la o demonstraţie, de asemenea interzisă de autorităţile comuniste, pentru a reclama eliberarea deţinuţilor politici, la patru luni după manifestaţiile istorice de la 11 iulie.
Aceste manifestaţii fără precedent, care au izbucnit la 11 şi 12 iulie în aproape 50 de oraşe din întreaga ţară când s-a strigat „Libertate!" şi „Ne este foame!", s-au soldat cu un mort, zeci de răniţi şi arestarea a 1.270 de persoane, dintre care peste 658 sunt în continuare în închisoare, potrivit ONG-ului Cubalex.
Guvernul consideră că este o încercare de destabilizare şi a acuzat organizatorii că sunt finanţaţi de Statele Unite în acest scop.