Eşti aici

Cunoscută activistă și jurnalistă de investigații din Ucraina, bătută cu bestialitate în apropiere de Kiev

25 Decembrie 2013
2608 afişări

Tatiana Ciornovil, în vârstă de 34 de ani, o cunoscută activistă și jurnalistă de investigații din Ucraina care a fost extrem de activă și pe durata protestelor din Kiev, a fost bătută cu bestialitate de bărbați neidentificați în noaptea de 24 spre 25 decembrie, în timp ce se întorcea acasă, în apropiere de capitală, informează Kyiv Post. Jurnalista a vorbit de mai multe ori protestatarilor de pe scena din Euromaidan și este membră a consiliului de organizare al acestora.

Potrivit unui parlamentar din opoziție, Serghei Pasinski, Ciornovil este în operație și va avea nevoie de cel puțin trei intervenții chirurgicale de reconstrucție facială - în cel mai bun caz. 

Poliția din Kiev a informat că jurnalista a fost atacată în timp ce se întorcea acasă cu mașina în satul Gora din apropiere de capitală, în jurul orei 1.30. Autovehiculul lui Ciornovil a fost blocat de o mașină sport, din care au ieșit bărbați necunoscuți. Activista a încercat să dea înapoi, însă aceștia i-au împins mașina pe marginea drumului. Apoi, au scos-o pe Ciornovil din autovehicul și au bătut-o cu bestialitate, după care au lăsat-o în mașină și au împins vehiculul într-un șanț de pe marginea șoselei. 

Jurnalista nu a mai putut să sune la poliție, pentru că a fost lăsată aproape inconștientă. O patrulă a poliției rutiere a venit însă prin zonă după ce martori oculari au văzut mașina abandonată în șanț, iar ofițerii au sunat apoi la poliția din Kiev.

Președintele Ucrainei, Victor Iaukovici, a publicat o declarație de presă miercuri 25 decembrie, condamnând violențele împotriva jurnalistei și ordonându-le procurorului general și ministrului de Interne, Vitalie Zakarcenko, să facă tot posibilul pentru a-i găsi pe vinovați. Potrivit multor articole de presă și postări pe mediile de socializare, însă, vinovați de atacul asupra Tatianei ar fi chiar oficiali de rang înalt.

Reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat și ea îngrijorarea profundă în ceea ce privește siguranța Tatianei Ciornovil, amintind că ”atacurile asupra jurnaliștilor nu pot fi tolerate, nu poate exista impunitate pentru agresori”. Aceasta a mai transmis că este regretabilă degradarea condițiilor de siguranță pentru jurnaliștii ucraineni în ultimele săptămâni.

Tatiana Ciornovil este una din cele mai cunoscute jurnaliste de investigație din Ucraina, având o carieră de peste 10 ani. Ea a publicat, de-a lungul timpului, multe investigații legate de corupția oficialilor înalți din țară. În prezent, Tatiana lucrează la ziarul Ukrainska Pravda. 

Cu o zi înainte de atac, în 24 decembrie, Ciornovil a publicat o postare pe blogul său despre anumite proprietăți deținute de ministrul Zakarcenko în apropiere de Kiev. Anterior, la începutul lunii, ea a organizat două marșuri pașnice până la reședința privată a președintelui Ianukovici din afara capitalei, numită Mezhyhirya. Această proprietate luxoasă are cel mai înalt nivel de pază și, fiind înconjurată de garduri foarte înalte, nu a fost văzută decât de foarte puțini oameni din afara anturajului lui Ianukovici. Tatiana Ciornovil este cunoscută și pentru faptul că, în 2012, s-a urcat pe gardul proprietății Mezhyhirya, fiind astfel printre puținii jurnaliști care au văzut reședința. 

Nu este nici prima oară când Tatiana Ciornovil este agresată, însă niciodată nu a fost bătută atât de grav. În septembrie 2012, ea a fost intoxicată cu vopsea de către un bărbat necunoscut. O lună mai târziu, a văzut unele persoane suspecte care răspândeau broșuri politice false și a fost bătută după ce a încercat să afle cine erau acei oameni. În august 2012, când a sărit gardul pentru a face poze reședinței Mezhyhirya, a fost agresată de paznici. 

În urma atacului, protestatarii de pe Euromaidan s-au solidarizat cu jurnalista, organizând un pichet în fața Ministerului de Interne din Kiev, la 11.00 dimineața. La ora transmiterii știrii de către Kyiv Post, aproximativ 300 de oameni mărșăluiau spre clădirea ministerului, unde alte câteva sute se adunaseră deja. Protestatarii strigau ”Dacă este sânge, vor fi și sancțiuni!”. 

Liderul celui mai mare partid de opoziție, Arsenie Iatseniuc, a spus că este convins de faptul că atacul asupra jurnalistei este legat de activitățile sale jurnalistice. De asemenea, o populară cântăreță din Ucraina, activ implicată în protestele de pe Euromaidan, Ruslana Lizichko, a cerut jurnaliștilor ucraineni și străini să arate solidaritate față de drama Tatianei și să investigheze cazul ei în profunzime. ”Voi știți mai bine ca oricine persoanele care trebuie să răspundă pentru această crimă...știți cum să apărați onoarea și viața colegilor voștri. Cred că voi sunteți capabili să asigurați că nimeni altcineva nu va mai suferi așa și că cei vinovați vor fi aduși în fața justiției”, a scris aceasta pe Facebook. 

sursa foto: Kyiv Post