Eşti aici

Declaraţia „Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români” privind limitarea dreptului la liberă exprimare în Moldova

17 Iulie 2014
2109 afişări
Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Româniorganizaţie care apără şi promovează drepturile şi interesele jurnaliştilor de limba română din întreaga lume – a luat act cu îngrijorare de iniţiativa Parlamentului de la Chişinău privind aprobarea unui proiect de lege (nr. 281 din 09.07.2014), prin care se modifică legislația cu privire la extremism.
 
Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români consideră necesar un astfel de proiect de lege, dar nu agreează prezenţa în corpul legii a unor prevederi care restrâng dreptul jurnaliştilor la liberă exprimare şi libertatea de utilizare a Internetului. 
 
Art. 8 al acestui proiect de lege conține următoarele prevederi:
 
"În cazul în care într-un sistem informațional (pe o pagină web, portal, forum, într-o rețea de socializare, blog, etc.) este plasat un material ce denotă caracter extremist, SIS dispune prin ordin, furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, blocarea provizorie, pe teritoriul R. Moldova a accesului la acest material".
 
Ca atare, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români solicită eliminarea articolului în cauză şi propune adoptarea unor reglementări conforme cu normele europene în domeniu.
 
Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români consideră Internetul un spaţiu trans-naţional care nu poate fi reglementat decât de un act internaţional precis.
 
Interacţionarea unor persoane care provin din jurisdicţii diferite provoacă, în cazul unei probleme juridice, un conflict de legi aplicabile din punct de vedere al teritorialităţii. De exemplu, o parte a site-urilor româneşti sunt găzduite în SUA, dar în momentul în care sunt accesate nimeni nu cunoaşte locaţia fizică a acestora.
 
Mai mult decît atât, în cazul extremismului legislaţiile diferă mult şi în ceea ce priveşte naţiunile cu cel mai mare acces la Internet. Ceea ce ar putea fi considerat o declaraţie xenofobă în Germania, va putea fi considerat în limitele libertăţii de exprimare în SUA.
 
Din cele argumentate în cadrul acestei scurte declaraţii este clar că o soluţie singulară pentru problema extremismului pe Internet nu este posibilă. Reglemenatarea naţională şi internaţională, auto-reglementarea, dar mai ales educaţia utilizatorilor şi în special a tinerilor sunt posibile soluţii care trebuie luate în considerare în funcţie de cazul specific avut în vedere.
 
În acest sens, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români încurajează autorităţile de la Chişinău să-şi intensifice participarea în grupurile internaţionale de lucru pe această tematică şi să sprijine constituirea unui grup de experţi la care să poată apela pentru lămurirea aspectelor controversate.

Romeo Couți, preşedinte FIJR