Eşti aici

Elizabeth Linder: Dacă autoritățile moldovene ar vrea să spioneze jurnaliștii pe Facebook, i-am refuza

23 Octombrie 2013
1770 de afişări

Elizabeth Linder, specialista Facebook în strategii Politice și de Guvernare în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a spus, miercuri, în cadrul unei prezentări la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ) că în eventualitatea în care autoritățile moldovene ar cere companiei date personale și mesaje private ale jurnaliștilor din Moldova pentru a le spiona munca, reprezentanții Facebook ar refuza categoric. 

”Dacă am primi o cerere de la oficiali moldoveni spunând <<Jurnalistul acesta are prea multe informații, vreau acces la mesajele lui>>, noi vom spune <<Nu, frate. Nu e ok>>”, a spus Linder. Specialista a făcut această declarație în contextul întrebărilor puse de studenții SSAJ despre supravegherea guvernamentală pe mediile de socializare.

Elizabeth Linder a precizat că angajații Facebook nu au acces la poșta electronică a utilizatorilor. Mesajele și postările private pot fi accesate doar de o mică echipă specializată în analizarea cererilor de ridicare a confidențialității, cele mai multe din acestea având legătură cu activități criminale.

”FBI pot să ceară informații, dar asta nu înseamnă că o să le obțină. Totuși, ei au modalități în care pot monitoriza conținutul public”, a mai spus specialista, care a recomandat utilizatorilor să-și adapteze setările de securitate nevoilor lor. Ea a adăugat că reprezentanții Facebook încearcă, prin rapoartele de transparență pe care au început să le publice, să oblige guvernele lumii să fie și ele mai transparente față de cetățeni.

În ceea ce privește țările în care Facebook este interzis, Linder a spus că reprezentanții companiei duc negocieri în funcție de specificul țării respective. ”De exemplu în China, unde populația este atât de numeroasă - după cum a spus și directorul executiv Mark Zuckerberg - nu putem să lăsăm în afara rețelei un miliard de oameni, dacă misiunea noastră este să conectăm întreaga lume”, a explicat Linder. Aceasta a mai spus că tacticile guvernelor de a restricționa accesul populației la internet se întorc întotdeauna împotriva lor.

”Oamenii din Kashmir-ul rural, din India, au citit la un moment dat zvonuri pe internet că ceva groaznic se întâmpla în zona lor, așa că au fugit cu miile. Guvernul a blocat apoi accesul la internet, motivând că tocmai mediile de socializare au dezinformat populația. Dar dacă guvernul avea o pagină Facebook ar fi putut chiar ei să ofere oamenilor informația corectă în loc să sperie cetățenii și mai tare”, a exemplificat Elizabeth Linder.

Insistând pe avantajele mediilor de socializare, Linder a dat și exemplul Iranului. Ea a spus că reprezentanții Cabinetului din Iran tocmai și-au făcut o pagină oficială de Facebook, deși rețeaua socială este interzisă populației de acolo. ”Este bizar, practic guvernul iranian își încalcă propriile legi, însă e un prim pas bun”, a spus Linder.

Referitor la unele decizii ale Facebook de a bloca anumite tipuri de conținut (pornografie, violență, negarea Holocaustului în Germania, etc.), Linder a precizat că aceste măsuri sunt întotdeauna atent examinate. ”Uneori nu vom lua decizia potrivită și atunci vom încerca să îndreptăm situația. Dar întotdeauna ne gândim înainte dacă e o decizie pe care o putem implementa la nivel global și dacă utilizatorii noștri s-ar simți confortabil cu ea”, a conchis specialista Facebook.

Elizabeth Linder se află în Chişinău între 22 și 24 octombrie, participând la diverse întrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului, mass-mediei, societăţii civile şi cu antreprenori.

sursa foto: Vallo Kruuser