Eşti aici

Fostul redactor-șef al canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, a creat un nou proiect media

18 August 2021
848 de afişări
Fondatorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, a anunțat pe contul său de Twitter despre crearea „noului său proiect de autor”, promițând „o mulțime de lucruri interesante, în special inside-uri¹, exclusivități și opinia autorului”, scrie Komersant.ru. Este vorba de canalul de Telegram Sprava.

În prima postare de pe noul său canal, jurnalistul se referă la procesul de grațiere în privința participanților la „revoluția eșuată” și care „s-au căit de acțiunile lor”.  Roman Protasevici susține că autoritățile belaruse înțeleg că timpul vrăjmășiei a trecut și „sunt gata să dialogheze”.

Potrivit Sprava, Iurie Voznesenski, liderul organizației informativ-analitice „Masa rotundă a forțelor democratice”, care a fost fondată în calitate de operator național al dialogului opoziției „deja a depus prima listă din 100 de persoane care s-au căit de acțiunile lor”. Canalul anunță că printre acestea figurează și bloggerul Igor Losik care are „șanse reale de a ajunge la libertate”. În afara de el, în lista prioritară pentru amnistiere au fost incluși jurnaliști, bloggeri, activiști civici și apărători ai drepturilor omului. Sprava susține că ei ar putea fi eliberați până la sfârșitul anului.

În luna mai, un avion al companiei Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, a fost deturnat și a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk, ddupă o alertă falsă cu bombă. La bord se aflau Roman Protasevici și partenera sa, Sofia Sapega, care au fost reținuți de organele de drept. Urmare a acestor evenimente, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au introdus noi sancțiuni împotriva Belarusului.

Autoritățile din Belarus îl învinuiesc pe fostul redactor-șef al Nexta de organizarea protestelor ilegale în masă. În privința Sofiei Sapega, cetățeană a Federației Ruse, au fost pornite două dosare penale, în unul dintre care ea figurează în calitate de bănuită. Ambii au încheiat un acord de colaborare cu ancheta și se află în arest la domiciliu. Roman Protasevici și-a recunoscut vina cu privire la organizarea protestelor în masă, în cadrul unei emisiuni difuzate de canalul de stat ONT.  Unii observatori ai evenimentelor din Belarus consideră că Protasevici ar fi fost presat să facă declarațiile și că ar fi învățat răspunsurile din timp.

În Belarus au izbucnit proteste  în masă după ce Aleksandr Lukașenko a obținut victoria la alegerile  prezidențiale  din 9 august  2020, considerate  pe scară largă  ca fiind trucate. Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau exil.

1. Informații pe surse, din interior.
Roman Protasevici. Sursa foto
: Profimedia