Eşti aici

Fundația Thomson Reuters: Patru provocări-cheie cu care se confruntă mass-media de la declanșarea pandemiei de Covid-19

19 Ianuarie 2021
1084 de afişări
Infodemia, îngrădirea accesului la informație, restructurarea activității din redacții și dificultățile financiare se numără printre cele mai mari provocări cu care mass-media s-a confruntat odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu complex al Fundației Thomson Reuters despre impactul Covid-19 asupra jurnaliștilor în 2020 și modul în care redacțiile au reacționat la acesta criză, cum ar fi restructurarea redacțiilor. 

Potrivit cercetării, anul trecut mass-media din întreaga lume s-a confruntat cu o listă lungă de provocări, fiind nevoite în primul rând să-și schimbe modul de activitate: distanțarea socială în timpul lucrului pe teren, munca de acasă (acolo unde este posibil), utilizarea echipamentelor, platformelor și formatelor noi, toate au devenit parte a „noii normalități”. Dezinformarea și valul de știri false au pus de asemenea la încercare activitatea jurnaliștilor, care trebuie să le combată și să depună și mai mult efort pentru promovarea informației veridice.  

Presa se confruntă și cu obstacole în accesarea informației. „Rămâne de văzut dacă unele dintre problemele cu care jurnaliștii se confruntă în prezent ca urmare a Covid-19, inclusiv modificări ale perioadei de răspuns la solicitările de informație, accesul restricționat și limitarea libertății de circulație, precum și alte măsuri de urgență vor rămâne în vigoare după încheierea crizei. Deocamdată, nu există nicio îndoială că acest context îngreunează și mai mult munca dificilă a jurnaliștilor”, se afirmă în cercetare. 

În lista provocărilor este trecut și impactul financiar asupra afacerilor media. În rezultatul pandemiei, mulți angajați din sector și-au pierdut locurile de muncă sau le-au fost reduse salariile.  

Studiul conține opiniile unor experți media și experiența reporterilor care au reflectat pandemia în țări din afara Americii de Nord și a Europei de Este, cum ar fi Nigeria, Sri Lanka, Uganda, România și Filipine. De asemenea, documentul conține și comentarii extinse ale unor jurnaliștii care activează în Republica Moldova, Egipt sau India.

Autorul studiului, Damian Radcliffe, profesor de jurnalism la Universitatea din Oregon, subliniază că protejarea și promovarea libertății mass-media este acum mai importantă ca niciodată, având  consecințe majore atât pentru necesitatea de informare din prezent a oamenilor, cât și pe termen lung. „Ironia constă în faptul că, deși pandemia a lovit în jurnalism din mai multe părți, totuși, tot ea a arătat și importanța acestei meserii. Deoarece noi toți luptăm cu această criză provocată de Covid, munca jurnaliștilor - și a jurnalismului - este mai importantă ca niciodată", afirmă Radcliffe.  

Cercetătorul susține că obiectivul raportului a constat în prezentarea experiențelor jurnaliștilor din economiile emergente, „a căror voce este deseori redusă la tăcere”, prezentând de asemenea informații relevante pentru toți cei care sprijină instituțiile media libere și dinamice. 

Studiul Thomson Reuters trece în revistă exemple de cele mai bune practici și abordări inovatoare de consolidare a jurnalismului, precum și o serie de recomandări pentru a depăși provocările.