Eşti aici

The Guardian: Poliția din Hong Kong a arestat șase angajați ai trustului independent Stand News

29 Decembrie 2021
1999 de afişări
Sute de poliţişti de securitate naţională din Hong Kong au percheziţionat biroul trustului prodemocraţie Stand News şi au arestat şase persoane, inclusiv seniori din echipă, pentru conspiraţie și informaţii instigatoare, în cea mai recentă represiune împotriva presei independente din teritoriu, scrie Hotnews.ro cu referire la  The Guardian.

Printre cei arestaţi s-au numărat activişti proeminenţi din Hong Kong, printre care cântăreaţa pop Denise Ho şi avocatul Margaret Ng, ambii care au făcut parte anterior din consiliul de administraţie al Stand News.

Arestările au avut loc miercuri dimineața, 29 decembrie, a spus poliţia, după ce au fost efectuate percheziţii în casele jurnaliştilor.

Raidul ridică în continuare îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare şi cea a presei din fosta colonie britanică, care a revenit sub stăpânirea chineză în 1997 cu promisiunea că vor fi protejate mai multe drepturi individuale.

Poliţia a declarat că are mandat „să percheziţioneze şi să confişte materiale jurnalistice relevante”, potrivit sursei citate de News.ro.

„Peste 200 de poliţişti în uniformă şi în civil au participat la această operaţiune. Căutările sunt în desfăşurare”, se arată în comunicat.

Răzvrătirea nu constituie infracţiune conform legii securităţii naţionale impuse de Beijing oraşului în iunie 2020. Dar, recent, unele decizii ale instanţelor au dat mână liberă autorităţilor să folosească puterea conferită de noua legislaţie pentru a aplica vechi prevederi din perioada colonială, inclusiv aceea care incriminează răzvrătirea.

Postul TVB din Hong Kong a declarat că cele şase persoane arestate sunt de la site-ul de ştiri prodemocraţie Stand News şi includ foşti membri ai consiliului de administraţie Margaret Ng, un fost legiuitor democrat, şi Denise Ho, o cântăreaţă pop, precum şi pe editorul şef interimar Patrick Lam.

Ng şi Ho şi-au dat demisia din funcţiile lor împreună cu toţi ceilalţi patru directori în iunie, după ce cel mai mare ziar prodemocraţie al oraşului, Apple Daily, a fost forţat să se închidă în urma unui raid al poliţiei de securitate naţională şi arestarea conducerii acesteia.

Ho a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a fost arestată şi dusă la secţia de poliţie din districtul de vest.

Biroul Stand News, care se află într-o clădire industrială din districtul clasei muncitoare Kwun Tong, a fost parţial închis de zeci de poliţişti, potrivit unui reporter Reuters aflat la faţa locului.

Un ofiţer de legătură cu mass-media de la etajul 14 a spus că intrarea în birou nu va fi permisă, având în vedere o „operaţie în curs de desfăşurare”. El a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Poliţia a declarat că a arestat trei bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 34 şi 73 de ani, „pentru conspiraţie în vederea publicării unor instigări”, o infracţiune pedepsită cu până la doi ani de închisoare, conform unei prevederi din legile locale ale oraşului.

Dimineaţa devreme, Stand News a transmis în direct pe Facebook că poliţia se afla în faţa uşii redactorului adjunct Ronson Chan.

Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la arestarea directorilor şi a seniorilor de la The Stand News.

Raidurile au loc la 18 luni după ce legea securităţii naţionale a fost adoptată, incriminând secesiunea, subversia, terorismul şi conspiraţia cu forţele străine. Drept urmare, opoziţia politică a fost în mare măsură reprimată, ziarele prodemocraţie au fost forţate să se închidă sau să se autocenzureze, grupurile politice şi de advocacy s-au desfiinţat.

Sursa foto:Anthony Kwan/Getty Images