Eşti aici

Indicele Global al Impunității 2021: Nimeni nu a fost tras la răspundere în peste 80% de cazuri de crimă împotriva jurnaliştilor, comise în ultimii 10 ani

02 Noiembrie 2021
980 de afişări
În 81% de cazuri de crimă împotriva jurnaliştilor, din ultimii 10 ani, nicio persoană nu a fost trasă la răspundere pentru faptele comise, potrivit Indicelui Global de Impunitate din 2021 al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Raportul, publicat anual, scoate la iveală țările în care angajații din mass-media sunt uciși, iar făptuitorii crimelor rămân în libertate.
 
Potrivit raportului, Somalia rămâne pe cea mai proastă poziție și se află pe primul loc când vine vorba de nesoluționarea crimelor împotriva jurnaliștilor. 

Datele raportului practic nu s-au schimbat în comparație cu anul trecut: Siria, Irak și Sudanul de Sud sunt prezenți în acest antirating după Somalia, deoarece conflictele, instabilitatea politică și mecanismele judiciare slabe nu permit întreruperea ciclului violențelor împotriva jurnaliștilor, scrie CPJ.

 

Cu toate acestea, datele acumulate – care acoperă perioada 1 septembrie 2011 - 31 august 2021 – nu reflectă pe deplin situația reală cu care se confruntă jurnaliştii din Afganistan. Țara s-a clasat pe locul cinci, la fel ca în ultimii doi ani. Deși poziția statului în Indice nu s-a schimbat, situația de pe teren pentru reporteri s-a deteriorat dramatic în 2021, după ce talibanii au preluat controlul puterii la mijlocul lunii august, pe fundalul retragerii forțelor SUA și ale coaliției și fuga președintelui Ashraf Ghani. Sute de jurnalişti au fugit din ţară pentru că se temeau de acțiunile talibanilor în privinţa presei libere şi ceea ce ar putea însemna guvernarea acesteia pentru siguranţa jurnaliştilor.
 
Potrivit Comitetului, în ultimii 10 ani, în Afganistan au fost uciși 17 jurnaliști, iar impunitatea pentru ucigașii de acolo ar putea ajunge de acum încolo ca și în Somalia. „Sistemul judiciar din Afganistan se prăbușește, sursele din Afganistan susțin că instanțele se închid, avocații fug din țară și judecătoarele sunt nevoite să se ascundă”, scrie CPJ.
 
Organizația califică promisiunile făcute de conducerea talibanilor de a proteja libertatea presei drept lipsite de sinceritate, odată ce la câteva zile de la preluarea puterii au fost comise zeci de încălcări împotriva lucrătorilor din media, inclusiv detenții arbitrare și bătăi. Mai mult, luând în calcul că cel puțin doi din cei cinci jurnaliști omorâți în 2020 - reporterul Radio Azadi Elyas Dayee și freelancerul Rahmatullah Nikzad – au fost amenințați de talibani înaintea de moartea lor, CPJ consideră că „sunt puține șanse ca noul guvern taliban din Afganistan să-i caute pe ucigași”.
Mexicul ocupă locul șase în acest Indice, pentru al doilea an consecutiv. În ciuda condamnărilor în cazuril jurnaliștilor Javier Valdez Cárdenas și Miroslava Breach Velducea, în 2020 și 2021, reprezentanții mass-media continuă să fie atacați într-un ritm alarmant. Cercetarea CPJ arată că cel puțin  trei jurnaliști au fost uciși în Mexic pentru activitatea lor în 2021, cazurile cărora au rămas nerezolvate.

 

În perioada monitorizată, 278 de jurnalişti au fost uciși pentru activitatea lor în întreaga lume. În 226 dintre aceste cazuri, sau 81%, CPJ a înregistrat o impunitate totală, ceea ce înseamnă că nimeni nu a fost condamnat în legătură cu infracțiunea. Pentru perioada anterioară a Indicelui (1 septembrie 2010 până la 31 august 2020), CPJ a constatat că 83% dintre crimele jurnaliştilor au fost nerezolvate, continuând tendinţa recentă de progres lent în soluţionarea cazurilor. În raportul The Road to Justice (Drumul către justiție), o examinare din 2014 a cauzelor de impunitate în crimele jurnaliștilor și posibilele soluții, CPJ a constatat că ucigașii au fost eliberați în nouă din 10 cazuri între 2004 și 2013.
 
Sursa foto: CPJ


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.