Eşti aici

Jurnaliști bătuți și reținuți de reprezentanții structurilor de forță în timpul protestelor violente din Belarus

10 August 2020
907 afişări
Cel puțin trei jurnaliști ruși au avut de suferit în urma acțiunilor organelor de forță din Belarus, în timpul protestelor declanșate în seara de 9 august, la încheierea alegerilor prezidențiale. Portalul DailyStorm anunță că reprezentanții forțelor de ordine au arestat doi corespondenți ai redacției, Anton Starkov și Dmitri Lasenko. Potrivit publicației, oamenii legii ar fi aplicat forța împotriva reporterilor, lovindu-i cu bastoane din cauciuc în timpul reținerii.
 
Jurnaliștii au anunțat redacția despre reținere în timp ce se aflau într-o mașină a forțelor de ordine, specificând că un coleg de-al lor, care relata despre evenimentele din Minsk, a fost agresat. „L-au bătut crunt pe Maxim Solopov de la Meduza”, a spus Starkov. Meduza susține că nu poate lua legătura cu Maxim Solopov de la 1:30 în noapte de 9 spre 10 august.
 
Reporterii Daily Storm au mai spus că alături de ei se afla și corespondentul militar rus Semion Pegov, creatorul proiectului WarGonzo. Jurnaliștii au mai anunțat că au fost duși la departamentul raional de poliție Moscova din Minsk. Daily Storm mai scrie că a anunțat ambasada și consulatul rus din Belarus despre incident.
 
Totodată, pe 9 august, polițiștii au reținut echipa de filmare a postului de televiziune Dojdi de la Moscova, jurnaliștii fiind între timp eliberați și deportați în Rusia.
 
Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din Belarus, actualul președinte al țării, Alexandr Lukașenko, a fost declarat învingător în ultimul scrutin. După închiderea secțiilor de votare din Minsk și alte orașe din Belarus, mai mulți oameni au ieșit să protesteze pentru a-și exprima dezacordul cu rezultatul scrutinului. Noaptea au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine.


Protestatari reținuți de organele de forță din Belarus. Sursa foto: TUT.BY
 
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne din Belarus, circa trei mii de persoane din 33 de orașe ale țării au fost reținute în ziua alegerilor. Oficialii consideră manifestațiile drept ilegale și desfășurate fără acordul autorităților.

Sursa foto: TUT.BY proteste Belarus