Eşti aici

Jurnaliștii de la „Novaya Gazeta” le-au cerut iertare olandezilor

29 Iulie 2014
1884 de afişări
Pe adresa redacției „Novaya Gazeta” au venit numeroase mesaje de la cititori din întreaga lume, după ce cunoscuta publicație rusă a dedicat prima pagină a ediţiei de vineri victimelor tragediei aviatice din estul Ucrainei, în care au fost ucişi 298 de oameni, inclusiv 193 de olandezi.

Cititorii mulțumesc jurnaliștilor pentru curajul de a realiza o asemenea pagină tematică și pentru titlul în olandeză „Vergeef ons, Nederlands“ („Iartă-ne, Olanda“ – trad.), prin care echipa redacțională a adus condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi aflate la bordul avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines.

În memoria victimelor acestei tragedii - 298 de persoane, dintre care circa 80 de copii – publicația „Novaya Gazeta” a inserat o imagine ce reprezintă un convoi de mașini funerare ce transportă sicriele cu trupurile victimelor zborului MH17. Fotografia a fost făcută după ce primele cadavre au fost recuperate şi transportate la o cazarmă militară din Olanda pentru a fi identificate.

„Novaya Gazeta“ a fost fondată de către Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, care a folosit banii primiţi în 1990, când a devenit laureat al Premiului Nobel, pentru finanţarea ziarului, apărut trei ani mai târziu.

Actualmente, publicaţia este de orientare liberală, de opoziție, foarte apreciată pentru investigaţiile sale, „dar şi pentru poziţia fermă anti-Putin”, scrie evz.md.

Din 2001, publicaţia a pierdut patru jurnalişti, printre care Anna Politkovskaya, un critic virulent al guvernului şi un susţinător vehement al drepturilor omului. Aceasta a fost împuşcată mortal în 2006.

„Novaya Gazeta“ este una dintre puținele publicaţii ruse „care refuză să se ralieze directivelor Kremlinului, într-o vreme în care presiunea regimului Putin îşi spune cuvântul asupra independenţei presei din Rusia”, mai informează evz.ro.

Sursa foto: http://www.independent.co.uk/