Eşti aici

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitrii Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace 2021

08 Octombrie 2021
1118 afişări
Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat în 2021 jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitrii Muratov, pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”, scrie Hotnews.ro

„Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipinele”, notează comitetul Nobel norvegian.

„Dmitrii Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaia Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, adaugă acesta.

„În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitrii Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor”, mai precizează comitetul din Norvegia.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat de comitetul din Norvegia, toate celelalte fiind acordate de Academia Regală Suedeză de Științe.

Sursa foto: Nobel Foundation