Eşti aici

Kiev: Forțele de ordine au început să tragă cu gloanțe de cauciuc în jurnaliști

21 Ianuarie 2014
1626 de afişări

Aproximativ treizeci de jurnaliști au fost răniți în perioada 19-20 ianuarie în timpul violențelor care au izbucnit la Kiev între forțele de ordine și protestatarii de pe Euromaidan. Este pentru prima oară de la începutul manifestațiilor când poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și grenade luminoase, în mod intenționat, în reporteri, fotojurnaliști și cameramani, potrivit Media Freedom Watch.

Natalia Pisnia, jurnalistă la postul TV 1+1, a fost nimerită în picior de un glonte de cauciuc și a confirmat că un polițist a țintit-o în mod special pe ea, informează și Canal 5. De asemenea, un cameraman al unui post TV online a fost atins în mână de un glonte în timp ce filma agresiunile forțelor de ordine.

Totodată, doi jurnaliști ai oficiului ucrainean Radio Europa Liberă - Radio Svoboda - au fost reținuți să bătuți de ofițerii Berkut, deși purtau căști de protecție cu inscripția ”PRESA”. Reporterul postului de televiziune REN-TV, Stanislav Grigoriev, a fost și el rănit în urma exploziei unei grenade luminoase pe strada Grushevskogo din Kiev, fiind ulterior spitalizat.

Anterior, în noaptea de duminică spre luni, un reporter al Radio Svoboda a fost nimerit de o grenadă luminoasă, iar înainte de impact el a reușit să filmeze un polițist care a împușcat obiectul în direcția lui. Un alt glonte a crăpat lentila camerei video echipei Canal 5 - înainte ca echipamentul să fie distrus, ei au surprins polițistul care a tras în mod intenționat spre ei.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a emis o declarație susținând că afirmațiile conform cărora jurnaliștii au fost atacați intenționat reprezintă o provocare la adresa forțelor de ordine. ”Informația privind jurnaliștii atinși de gloanțe de cauciuc poate fi privită ca o provocare. Într-adevăr, există mai multe victime printre jurnaliști care au ajuns la spital. Ei au fost răniți de artificii, grenade, grenade paralizante, pietre...”, au declarat reprezentanți ai serviciului de presă al ministerului.

Violențele au pus din nou stăpânire pe Kiev de weekend-ul trecut, după ce parlamentul ucrainean a avizat o serie de legi care restricționează masiv libertatea de exprimare și accesul la informație. Dacă vor fi promulgate de președinte, aceste modificări vor duce la limitarea posibilităților de protest public - acțiuni îndreptate mai ales spre manifestanții de pe Euromaidan -, la înăsprirea pedepselor pentru cei care protestează neautorizat, restricționarea libertății online și a presei, limitarea posibilităților de cercetare pentru jurnaliștii de investigație prin acordarea de imunități unor categorii de funcționari publici (printre care ofițerii Berkut) și izolarea reporterilor și activiștilor de ONG-urile străine, considerate ”agenți străini”.

sursa foto: Flickr Creative Commons