Eşti aici

Mai mulți jurnaliști au fost reținuți la Minsk, în apropierea clădirii KGB, cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale

29 Iulie 2020
839 de afişări
În capitala belarusă Minsk, cel puțin 13 jurnaliști au fost reținuți de polițiști, pe 28 iulie, scrie portalul de știri tut.by din Belarus. Reținerile au avut loc în contextul în care reprezentanta ex-candidatului Victor Babariko depunea o cerere la sediul securității privind schimbarea măsurii preventive în privința fostului concurent electoral al președintelui Alexandr Lukașenko.

Printre cei reținuți se numără jurnalista Elena Tolkaciova de la tut.by, jurnaliștii postului de televiziune Belsat Galina Abakuncik, Caterina Andreeva, Anton Selițchi, Igor Iliaș, fotojurnalista TASS la Minsk Natalia Fedosenko, jurnaliștii de la agenția BelaPAN Zahar Șerbakov, Serghei Sașiuk și reporterii Reuters”.

Potrivit sursei citate, polițiștii au explicat că i-au reținut pe reprezentanții mass-media „pentru a le verifica actele de identitate”, în momentul în care  Maria Kolesnikova, reprezentanta staff-ului electoral al ex-pretendentului la funcția de președinte al țării, Victor Babariko, planifica să depună o cerere la KGB privind schimbarea măsurii preventive în privința fostului candidat, iar jurnaliștii reținuți au vrut să reflecte acțiunea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Belarus, Olga Cemodanova, a afirmat că „după verificarea documentelor, jurnaliștii acreditați vor fi eliberați”.

Ulterior, corespondenta tut.by Tolkaciova a precizat că toți jurnaliștii reținuți au fost duși la departamentul raional de poliție din Zavodskoie și eliberați după verificarea documentelor. „Pe noi ne-a reținut o subunitate cu destinație specială a Ministerului de Interne și ne-au dus cu două microbuze. Pe toți i-au adus la departamentul raional al afacerilor interne din Zavodskoie. De noi s-a ocupat adjunctul șefului departamentului, Serghei Vareiko. Un general l-a telefonat și, după discuția cu el și verificarea documentelor, noi am fost eliberați”, a declarat Tolkaciova redacției, prin telefon, imediat după eliberare.

Reținerile de la Minsk au loc cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale, programate pentru data de 9 august. Mai mulți cetățeni, printre care activiști, jurnaliști și bloggeri, au fost reținuți sau arestați în timpul unor mitinguri și manifestații organizate în susținerea candidaților din opoziție, pe care autoritatea electorală a refuzat însă să-i înregistreze în calitate de concurenți, printre care și Victor Babariko, cotat anterior cu cele mai mari șanse pentru a câștiga alegerile.

Alexandr Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, se confruntă cu cea mai severă criză din această perioadă, precizează Radio Europa Liberă.  Cu câteva zile înaintea reținerilor menționate, președintele a criticat presa occidentală și cea din Rusia privind modul în care reflectă evenimentele din Belarus. Acesta a avertizat că-i va expulza pe jurnaliștii străini care vor promova „tulburări în masă”.  Mass-media din Belarus mai scriu că Ministerul Afacerilor Externe ar prelungi nejustificat procedurile de acreditare a jurnaliștilor străini.

Sursa foto: tut.by