Eşti aici

Mass-media „l-a ucis” din greșeală pe un regizor câștigător de Oscar

07 Septembrie 2018
838 de afişări
"Moartea unei celebrități" este un procedeu des întâlnit de dezinformare. Acest tip de farsă nu cere timp pentru a fi lansat și călătorește ușor pe mediile de socializare.

Din păcate, mass-media tradițională nu are imunitate la astfel de știri false. Într-un moment în care ne străduim să distingem „știrile reale" de cele false, asemenea „creații” frivole vin să răstoarne toate argumentele.

Așa s-a întâmplat recent, când Asociated Press și alte medii au anunțat moartea regizorului câștigător de Oscar, Costas Gavras. Singura sursă ar fi fost un mesaj pe Twitter al ministrului Culturii din Grecia. Acesta s-a dovedit însă a fi (șocant!) contul neconfirmat al unui imitator, Tommaso Debenedetti, care a lansat zvonul cu mult înainte ca „știrile false" să devină sexy. (Totuși, nu putem confirma că ar fi vorba de el, pentru că numele era scris cu greșeli în tweetul revelator).

Cu toate acestea, Gavras a trebuit să confirme reporterilor că știrile despre moartea sa au fost... extrem de exagerate.

Dar povestea nu se încheie aici. Câteva medii grecești, neînțelegând ce s-a întâmplat, au scris că ministra culturii ar fi  informat greșit pe Twitter, când de fapt, ea nici nu a scris vreun mesaj în acest sens.

Farsa a ajuns și în paginile publicației Washington Post, cu titlul: „Ministrul grec al Culturii  spune că regizorul Costa Gavras a murit la 85 de ani”.

Informațiile greșite care ajung pe piața mediatică sunt totuși dezinformare. Și jurnaliștii ar face bine să le evite, cât mai repede. 

https://www.poynter.org/news/how-celebrity-death-hoax-made-its-way-washington-post