Eşti aici

Milioane de lumânări aprinse în memoria victimelor masacrului din Filipine

24 Noiembrie 2014
1378 de afişări
Comunitatea internațională a comemorat, ieri, 23 noiembrie, victimele masacrului din Filipine, unde, acum cinci ani, și-au pierdut viața 58 de persoane, inclusiv 32 de jurnalişti și lucrători mass-media. Participanții la acţiunile comemorative și-au manifestat solidaritatea cu familiile acestora și au cerut organelor de justiție ca vinovații să fie pedepsiți.

În pofida promisiunilor repetate ale Președintelui Benigno Aquino de a face dreptate, după cinci ani de la producerea odiosului atac  doar 110 din cele 194 de persoane acuzate au fost arestate, restul se află în libertate. În același timp, cel puțin patru potenţiali martori au fost uciși, iar alții sunt amenințați. Procesele pe marginea acestui caz au început în 2010, dar ancheta decurge cu foarte mari dificultăţi, scrie aljazeera.com

În spatele acestei crime ar sta o influentă familie din Filipine, clanul Ampatuan, care ar fi dorit să împiedice unui rival politic să depună actele nominative pentru alegerile din provincie. Pe 23 noiembrie 2009, convoiul care însoţea rudele adversarului său politic a fost supus unui tir de arme, iar victimele - aruncate într-o groapă comună. Potrivit martorilor, vinovat de omuciderea în masă s-ar face Andal Ampatuan Jr, primarul local şi fiul guvernatorului din Insula Maguindanao, care împreună cu aproximativ 200 de milițieni și ofițeri de poliție, ar fi condus personal atacul.

Inculpat oficial, Andal Ampatuan Jr, a fost acuzat de 25 de asasinate şi de organizarea masacrului, acesta însă a pledat nevinovat la începutul anului 2010, procesul fiind amânat de mai multe ori pe parcursul celor cinci ani.

Campania “Milioane de lumânări în memoria victimelor”, inițiată de Centrul pentru Libertatea și Responsabilitatea Media și susținută de  Rețeaua pentru protejarea și promovarea libertății de exprimare (IFEX), a avut scopul de a atrage atenția oamenilor asupra atacurilor în care sunt implicați jurnaliștii.  

De notat, că sub egida ONU,  pe 2 noiembrie curent a fost marcată pentru prima dată Ziua Internațională de stopare a impunității crimelor împotriva jurnaliștilor, o problemă serioasă, care amenință protecția jurnaliștilor din întreaga lume.

Potrivit unui comunicat de presă ONU, difuzat cu ocazia acestei date, la nivel global, peste 700 de jurnaliști au fost uciși în ultimul deceniu în timp ce-și exercitau profesia. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor mai informează că doar în 2014, cel puțin 40 de jurnaliști au fost uciși.

Acțiunile desfășurate pe parcursul lunii noiembrie sunt un apel către guvernele din lume să ia măsuri pentru a preveni atacurile asupra jurnaliștilor și să-i tragă la răspundere pe autorii crimelor.
 

Sursa foto: http://cmfr-phil.org