Şeful diplomaţiei saudite a declarat pentru Fox News că vinovaţii vor fi traşi la răspundere pentru ”acastă greşeală monumentală şi gravă”. El a transmis condoleanţe familiei jurnalistului asasinat. „Le simţim durerea, dorim ca acest lucru să nu se fi întâmplat, iar eu îmi doresc ca acest lucru să fi fost evitat”, a declarat el. Potrivit ministrului, regele Salman este hotărât ca toţi cei care se fac vinovaţi să dea socoteală.
El a spus că nu ştie cum a fost ucis jurnalistul, în timp ce se afla în consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie, şi nici unde se află corpul acestuia. Adel al-Jubeir a apreciat, totodată, că relaţia între Riad şi Wasington „va depăşi” acest caz.
Riadul a recunoscut vineri că agenţi saudiţi l-au ucis pe Khashoggi, după ce acesta intrat în consulat, însă a negat că prinţul mişteritor sau regele ar fi implicaţi. Şeful diplomaţiei saudite a preluat avertismentul preşedintelui american Donald Trump, care a îndemnat ca liderii saudiţi să nu fie judecaţi pripit. „Există prezumţia de nevonovăţie până la proba contrară”, a spus el, apreciind că unii „au răsturnat acest lucru”.
Un grup de congresmeni americani, atât republicani, cât şi democraţi, îl acuză pe MBS de faptul că este direct implicat în această operaţiune. „Îmi este greu să cred că prinţul moştenitor nu a fost implicat”, a declarat duminică unul dintre ei, senatorul republican din South Carolina Lindsey Graham.
Parisul, Londra și Berlinul îndeamnă la o clarificare urgentă
Londra, Parisul şi Berlinul au apreciat, anterior, că ”există o nevoie urgentă de clarificare” a circumstanţelor morţii ”inacceptabile” a jurnalistului în consulatul ţării sale în Turcia, relatează AFP. „Luăm notă de declaraţia saudiţilor care le explică concluziile preliminare”, au anunţat cele trei capitale occidentale duminică, într-un comunicat comun. „Însă rămâne o nevoie urgentă de clarificare a ceea ce s-a întâmplat cu exactitate la 2 octombrie, dincolo de ipotezele evocate până acum de ancheta saudită, care trebuie să fie susţinute cu fapte pentru a fi considerate credibile”.
„Insistăm, aşadar, asupra faptului că sunt necesare şi aşteptate eforturi suplimentare în vederea stabilirii adevărului în mod complet, transparent şi credibil”, au subliniat cele trei ţări, catalogând drept ”inacceptabil”, în nicio circumstanţă”, ca jurnalişti să fie ameninţaţi, atacaţi sau ucişi.
După dispariţia, la 2 octombrie, a lui Jamal Khashoggi, Arabia Saudită a recunoscut, la sfârşitul acestei săptămâni, că jurnalistul, un critic al puterii saudite, exilat în Statele Unite, a fost ucis înăuntrul consulatului regatului la Istanbul, în urma „unei cerţi” şi „unei încăierări cu lovituri de pumni”, însă fără să dezvăluie unde este corpul acestuia.
Însă aceste explicaţii nu au convins numeroase ţări, în principal occidentale, cu atât mai mult cu cât autorităţile saudite au afirmat anterior că jurnalistul a ieşit din consulat.
Oficiali turci au prezentat altă versiune, potrivit căreia Jamal Khashoggi a fost torturat şi asasinat de o echipă de 15 agenţi saudiţi veniţi special în acest scop de la Riad. Potrivit presei turce, corpul jurnalistului ar fi fost dezmembrat. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că ţara sa va spune în curând întregul adevăr.
Trump evocă „minciuni” ale Reiadului
Preşedintele american Donald Trump evocă de-acum ”minciuni” ale Riadului, după ce a catalogat iniţial drept „credibilă” versiunea Arabiei Saudite cu privire la moartea jurnalistului. „A fost, evident, o înşelare şi minciuni”, a declarat el sâmbătă seara, într-un interviu acordat The Washington Post (WP), cotidianul la care colabora Khashoggi după ce a căzut în dizgraţia puterii saudite.
„Poveştile lor se duc în toate direcţiile”, a declarat locatarul Casei Albe, care considera „credibilă”, cu o zi înainte, versiunea Riadului potrivit căreia jurnalistul ar fi fost ucis într-o încăierare în consulatul saudit, la Istanbul. În contextul în care este supus unei presiuni tot mai puternice în Statele Unite, inclusiv în tabăra sa, să acţioneze împotriva Arabiei Saudite, Trump a ţinut să-l menajeze pe MBS, „o persoană puternică”, în opinia sa, şi „care-şi iubeşte cu adevărat ţara”.
„Nimeni nu mi-a spus că el este responsabil. Nimeni nu mi-a spus că nu este responsabil. Nu am ajuns la acest punct”, a declarat miliardarul republican, evocând ”posibilitatea” ca MBS să fi aflat abia după aceea despre aceste evenimente. „Mi-ar plăcea ca el (MBS) să nu fie responsabil. Cred că este un aliat important pentru noi. Mai ales în privinţa Iranului, care desfăşoară atâtea activităţi nefaste în lume, el este o contrapondere bună”, a mai declarat el pentru WP, evocând în mai multe rânduri, în interviu, importanţa relaţiilor economice între Statele Unite şi Arabia Saudită.
Sursa foto: Adel al-Jubeir, şeful diplomaţiei saudite EPA