Eşti aici

New York Times are soft de moderare al comentariilor. Softul, testat și pe Wikipedia, The Economist şi The Guardian

14 Iunie 2017
1502 afişări
New York Times a implementat un soft de moderare a comentariilor instigatoare la ură.

Publicaţia americană a lansat un sistem de moderare al comentariilor, numit "Moderator", care se bazează pe un soft de învăţare a expresiilor instigatoare la ură. Softul, denumit "Perspective", este dezvoltat de compania Jingsaw, subsidiară gigantului Alphabet, care deţine, printre altele, şi Google, potrivit Fortune

New York Times are deja un întreg departament care se ocupă de moderarea comentariilor, format din 14 oameni. Aceştia analizează, în medie, 12.000 de comentarii pe zi.

Acestea sunt comentariile publicate pe doar 10% din articolele publicate zilnic de News York Times. Fără programul de moderare, acesta este numărul maxim de comentarii pe care le pot analiza pe zi cei 14 moderatori.

Odată cu implementarea programului de moderare, New York Times poate permite comentariile pe 25% din articole, iar targetul final este accesul reacţiilor la 80% dintre articolele publicate, potrivit Fortune. 

Jared Cohen, director executiv Jingsaw:

“A devenit prea uşor pentru troli să domine conversaţiile online. Oamenii ori aleg să părăsească conversaţia de tot, ori secţiunea de comentarii este închisă de tot. Puterea softului de învăţare ne oferă o oportunitate pentru a inversa trendul.
Din acest motiv am consturit “Perspective”, o tehnologie care pune puterea softului de învăţare îm mâinile editorilor şi a platformelor online, pentru a putea găzdui discuţii de o calitate mai bună.”

Potrivit sursei citate, mişcarea făcută de New York Times este una foarte importantă, pentru că reacţiile din secţiunea de comentarii oferă o dezbatere bogată şi informaţii utile - mai utile uneori decât articolul original.

Decizia publicaţiei vine în contextul în care tot mai mulţi editori renunţă la secţiunea de comentarii, pentru că necesită prea mult timp şi costuri ridicate pentru a moderarea comentariilor, conchide Fortune. 

Softul de învăţare Perspective mai este testat pe platformele Wikipedia, The Economist şi The Guardian.

Un soft de moderare, folosit în România de GSP.ro, Tolo.ro și Paginademedia.ro
 

Un soft asemănător este SIDECO, un program de moderare bazat de asemenea pe un soft de învăţare a cuvintelor instigatoare la ură, dezvoltat în cadrul proiectului de moderare a comentariilor, Less Hate More Speech.

Proiectul a presupus moderarea comentariilor de pe site-urile Gsp.ro, Paginademedia.ro, Tolo.ro şi Blogsport.ro.

La fel ca softul SIDECO, programul dezvoltat de Jingsaw pentru New York Times este perfecţionabil, din moment de există încă expresii precum “life’s a bitch”, care scapă din procesul de moderare.

Softul SIDECO pare însă mai complex, pentru că are stocate şi poate combate expresii precum “j3go$$ule”, “spurkakkciune” sau “b0zg0rilla”.

Sursa: www.paginademedia.ro
Sursa foto: www.paginademedia.ro