Eşti aici

O jurnalistă siriană critică autoritățile britanice pentru că i-au confiscat pașaportul

26 Septembrie 2016
963 de afişări
Jurnalista siriană Zaina Erhaim a acuzat duminică Regatul Unit că face jocul regimului Bashar al-Assad după ce i-a fost confiscat pașaportul pe aeroportul londonez Heathrow din Londra, pe motiv că fusese semnalat de Damasc ca furat, potrivit AFP.

Laureată a Premiului Reporteri fără Frontiere (RSF) în 2015, Zaina Erhaim, 31 de ani, stabilită în Turcia, se află în Regatul Unit pentru a vorbi despre "femeile pe linia frontului".

La sosirea sa pe aeroportul Heathrow joi, poliția de frontieră britanică i-a reținut pașaportul, a indicat ea, confirmând astfel o informație publicată anterior de The Observer.

"Mi-au spus că guvernul meu a semnalat pașaportul meu ca fiind furat și ei mi l-au confiscat. Mi-au spus că-l vor returna regimului" sirian, a afirmat ea, acuzând Damascul că a fabricat acest caz pentru a-i provoca probleme.

"Regimul nu mă poate ucide în Marea Britanie, atunci îi este mai ușor să spună ca mi-am furat propriul pașaport", a spus ea. Aceasta a estimat, cu amărăciune, că guvernul britanic "ajută regimul sirian să șicaneze jurnaliștii și militanții pentru drepturile omului".

"Regimul ne omoară în interiorul Siriei și, în mod evident, Marea Britanie și alte țări îl ajută să ne lovească atunci când călătorim în străinătate", a acuzat aceasta.

La solicitarea AFP, Ministerul de Interne britanic nu a răspuns duminică după-amiază.

Zaina Erhaim, care dispune de un alt pașaport, a fost autorizată să intre pe teritoriul Marii Britanii, dar acum se pune problema condițiilor în care poate reveni în Turcia și ale viitoarelor sale călătorii.

"Nu mai am decât vechiul pașaport care este complet plin și nu știu cum va reacționa Turcia când voi reveni acolo", a spus ea.

Jurnalista este și laureată a premiului Peter Mackler pe 2015 care recompensează curajul și etica jurnalistică. În Siria, ea a pregătit numeroase persoane, între care și femei, pentru a practica jurnalismul în televiziune și în presa scrisă, contribuind la dezvoltarea unor noi publicații în Siria.

Premiul Peter Mackler în fost înființat în memoria fostului redactorului șef al AFP pentru America de Nord, decedat brusc în 2008.

Sursa: www.agerpres.ro
Sursa foto: www.agerpres.ro