Eşti aici

OCCRP a anunțat că-și încetează activitatea în Rusia

16 Septembrie 2021
1106 afişări
Echipa jurnaliștilor de investigație Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a anunțat că și-a încetat activitatea în Federația Rusă, în această săptămână,  pentru a-și proteja ziariștii pe fundalul campaniei pornite la Kremlin împotriva jurnalismului independent.

„În prezent, activitatea noastră în Rusia poate provoca mai multe daune jurnaliștilor decât beneficii”, a afirmat cofondatorul și editorul proiectului, Drew Sullivan. El a adăugat că redacția nu va înceta să scrie despre corupția mare din țară: „Noi înțelegem că guvernarea, ca de obicei, își va pedepsi cetățenii pentru cooperarea cu noi”.

În ultima lună, majoritatea partenerilor și colaboratorilor OCCRP din Rusia au fost incluși în lista „agenților străini” sau „organizațiilor indezirabile”. Instituțiile media care sunt catalogate astfel trebuie să respecte o serie de cerințe stricte care le îngreunează munca. Multe redacții sunt nevoite să-și înceteze activitatea odată ce se aleg cu acest statut.

Organizația a adăugat că le-a propus angajaților săi din Rusia să se mute în alte țări, iar celor care au refuzat oferta le-au oferit compensații și asistență pentru a găsi un nou loc de muncă. 

OCCRP este o organizație non-profit care reunește mai mult de 50 de instituții media independente din întreaga lume și publică peste 100 de articole de anchetă anual.