Reporterul ziarului Dana (n.r. Ziua) din Muntenegru, Lidija Nikcevic - o veterană a jurnalismului de investigație din țara respectivă - a fost atacată de o persoană mascată în seara zilei de 3 ianuarie pe o stradă din Niksic. Femeia a ajuns în spital după ce a fost lovită în repetate rânduri cu o tijă metalică în zona capului. Poliția a pornit o investigație pentru jaf și vătămare corporală, însă mass-media din regiune califică atacul drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor independenți din Muntenegru.
Această agresiune a fost rapid condamnată de ONG-uri de media, Ambasada Statelor Unite în Muntenegru, dar și de reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, care a cerut autorităților muntenegrene să investigheze rapid și eficient acest incident, precum și celelalte cazuri de agresiuni împotriva jurnaliștilor rămase nesoluționate.
”Sunt foarte îngrijorată pentru siguranța jurnaliștilor în Muntenegru”, a declarat Mijatović într-un comunicat de presă în care a evidențiat și faptul că multe astfel de atacuri au rămas nepedepsite și dau impresia de impunitate. ”Așa ceva nu este acceptabil”, a subliniat reprezentanta OSCE.
Agresiunea împotriva jurnalistei din Muntenegru a fost condamnată și de reprezentanții ONG-ului Organizația Europei de Sud-Est (SEEMO), care au cerut ca ”autoritățile - inclusiv poliția, procuratura și instanțele - să deschidă imediat o investigație”.
SEEMO a mai arătat, într-un comunicat de presă recent, că în Muntenegru au loc numeroase atacuri împotriva jurnaliștilor din cauza lipsei unui sistem de justiție corect. ”În cele mai multe cazuri, agresorii sau cei care au ordonat atacurile nu au fost arestați”, a spus secretarul general al SEEMO, Olivier Vujović.
Atacul a mai fost condamnat și de directorul Rețelei pentru Afirmarea Sectorului ONG, Vanja Calovic. ”Atacul asupra jurnalistei de la Dana arată că crima organizată, în colaborare cu „legea pământului” persistă în eforturile de a stopa mass-media independente și de a ucide libertatea de exprimare. Acest guvern a creat un mediu în care infractorii atacă și au ajuns să atace o femeie, un jurnalist, doar pentru că îndrăznește să-și facă treaba”, a spus Calovic, adăugând că Muntenegru este o țară în care guvernul a fuzionat cu crima organizată.
În ultimii ani, în Muntenegru au avut loc mai multe incidente implicând jurnaliști, precum amenințări cu moartea, explozii de bombe și agresiuni fizice. Un caz recent s-a petrecut în decembrie 2013 când o bombă a explodat sub fereastra redactorului-șef al cotidianului Vijesti, Mihailo Jovovic. Incidentul a provocat daune serioase clădirii, însă nimeni nu a fost rănit.
În vara anului 2013, o bombă a explodat în fața casei jurnalistului Tufik Softic, în orașul Berane. Jurnalistul a mai fost bătut în 2007 de către doi bărbați neidentificați, tot în fața locuinței.
Nouă ani mai devreme, fondatorul și redactorul-șef al ziarului Dan, Dusko Jovanovic, a murit după ce a fost împușcat de către pasagerii unei mașini care a trecut în viteză prin fața lui. Criminalii nu au fost identificați.
sursa foto: Novinenovosadske.rs