Eşti aici

Organizații internaționale de media au lansat o campanie de sprijin a jurnalistei Maria Ressa din Filipine, care riscă închisoare pe viață

11 Mai 2021
406 afişări
Reporteri fără frontiere (RSF) și alte organizații care militează pentru drepturile jurnaliștilor au lansat, de Ziua Mondială a Libertății Presei, o campanie de solidarizare cu jurnalista Maria Ressa, care ar putea fi condamnată la închisoare pe viață, în Filipine. Pe site-ul ww.holdthelineformariaressa.com sunt difuzate non-stop mai multe înregistrări video cu apeluri din întreaga lume în susținerea jurnalistei. Video-urile vor rula până când autoritățile nu vor renunța la acuzațiile aduse Mariei Ressa și instituției media Rappler care a publicat mai multe investigații despre acte de corupție a guvernanților. 

Peste o sută de susținători deja au trimis pe site mesajele video în sprijinul Mariei Ressa, fondatoarea publicației online Rappler. Reprezentanții RSF susțin că înregistrările vor rula continuu, până în momentul când guvernul filipinez va renunța la toate acuzațiile împotriva jurnalistei și va înceta să execute presiuni asupra ei și instituției media vizate.

Printre susținătorii Mariei Ressa se numără apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, artiști, avocați și politicieni din întreaga lume, precum laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz, jurnalistul australian Peter Greste, care anterior a fost închis în Egipt, redactora-șefă The Guardian, Katharine Viner, și alții.
 
„Atacurile violente ale regimului Duterte [Rodrigo Duterte, președintele Republicii Filipinelor] împotriva Mariei Ressa sunt atacuri împotriva jurnalismului însuși și ale democrației”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.
 
În prezent, organele de drept din Filipine au  pornit cel puțin nouă dosare împotriva Mariei Ressa, căreia i-au înmânat zece mandate de arest pe parcursul ultimilor doi ani. Jurnalista este vizată în mai multe cauze legate de calomnie și evaziune fiscală. În iunie 2020, ea a fost condamnată la șase în închisoare pentru calomnie, dosarul fiind în prezent disputat în apel. Dacă Ressa va fi condamnată pe toate capetele de acuzare, ea riscă închisoare pe viață.

Filipine ocupă locul 138 din 180 de țări în Indicele mondial al libertății presei 2021, compilat de RSF.