Eşti aici

Parchetul a cerut condamnarea la închisoare a persoanelor judecate în dosarul Vatileaks

05 Iulie 2016
1039 de afişări
Parchetul Vaticanului a cerut luni condamnarea la un an închisoare cu suspendare a jurnalistului Gianluigi Nuzzi și câte peste trei ani închisoare pentru un prelat și o consultantă a instituției, acuzați că ar fi transmis neautorizat documente confidențiale unor jurnaliști, informează AFP.

În timp ce decizia, validată de papă, de urmărire penală a jurnaliștilor de investigație a fost denunțată vehement de apărătorii drepturilor presei, parchetul a cerut eliberarea — din lipsă de probe — a unui al doilea jurnalist italian urmărit, Emiliano Fittipaldi.

Pedeapsa cea mai aspră — trei ani și nouă luni închisoare — a fost cerută împotriva Francescăi Chaouqui, o consultantă în domeniul comunicațiilor, care făcea parte din comisia pentru finanțele Vaticanului. Ea este acuzată că ar fi fost 'inspiratoarea și responsabila' scurgerilor de documente

Promotorul justiției — echivalent al procurorului la Vatican — a cerut, de asemenea, pedeapsa de trei ani și o lună închisoare pentru un prelat spaniol apropiat de Opus Dei, Angel Vallejo Balda, care conducea comisia din care au fost sustrase documentele și care se află în prezent în libertate condiționată în Vatican.

Parchetul a cerut, în fine, pedeapsa de un an și nouă luni închisoare pentru Nicola Maio, un colaborator al lui Balda, acuzat că ar fi avut un "rol limitat" în acest dosar.

O nouă audiere este prevăzută marți dimineața pentru pledoariile avocaților, verdictul urmând a fi pronunțat miercuri sau joi.

"Sunt sigură că vom fi condamnați toți", scrisese Francesca Chaouqui pe pagina sa Facebook înaintea audierii, unde s-a prezentat împreună cu bebelușul pe care îl născuse la jumătatea lunii iunie.

"Ei vor pronunța cuvinte pline de ură, vor cere să fiu condamnată fără probe pentru un delict pe care nu l-am comis", adăugase ea. "Voi asculta în tăcere, împreună cu Pietro Elijah Antonio (fiul său) în brațe. Îl duc pentru că acest proces a fost un calvar și pentru el."

Scandalul izbucnise la începutul lunii noiembrie a anului trecut, odată cu arestarea lui Balda și declanșarea urmăririi penale împotriva lui Chaouqui, acuzați că au transmis jurnaliștilor documente aflate la originea a două cărți scrise de Nuzzi și Fittipaldi, "Calea Crucii" și "Avariția", despre persistența disfuncționalităților și malversațiunilor financiare în Vatican, în pofida voinței de reformă afișate de papa Francisc.

Balda a recunoscut că a transmis documentele, afirmând că a acționat sub presiunea unei Francesca Chaouqui manipulatoare, care ar fi mers până acolo încât l-a atras în patul ei, ceea ce consultanta a negat vehement, insinuând în treacăt că prelatul ar fi homosexual.

Sursă: www.agerpres.ro
Sursă foto: www.agerpres.ro