Eşti aici

Peste 40 de jurnalişti agresaţi la protestele din Kiev - opinia internațională reacționează masiv

02 Decembrie 2013
2305 afişări

Nu mai puțin de 40 de jurnaliști ucraineni și de străini au fost agresați în timpul manifestărilor din Kiev împotriva deciziei guvernului și a președintelui Victor Ianukovici de a amâna semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, informează news.liga.net.

Mulți dintre jurnaliști au fost bătuţi de poliţişti în timpul confruntărilor de stradă inițiate de presupuși provocatori aflați în mulțime. Drept rezultat, organizații din toată lumea, oficialii europeni și mass-media internațională și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această situație.

De asemenea, furnizorul local de internet Volia (n.r. Voința) a anunțat că oferă acces liber la internet protestatarilor din Piața Maidan, unde sute de mii de oameni s-au adunat pentru a protesta.

Este pentru prima dată de când Ucraina a obținut independența când un număr atât de mare de jurnaliști sunt agresați într-o singură zi - duminică, 1 decembrie, scrie și Novayagazeta.ru.
 
Jurnalista Zoya Kazanzhy din Odessa a încercat să adune toate cazurile în care au fost agresaţi colegii ei. Aceasta a specificat că la asemenea misiuni se duc jurnalişti profesionişti, care pot acţiona în situaţii extreme. Lista este în mod constant actualizată, anunţă news.liga.net, pe aceasta regăsindu-se angajați ai Euronews, Associated Press, The New York Times și Agence France Press.

Redăm mai jos cazurile înregistrate până în prezent:

1. Jurnaliştii de la Hromadske.tv, Dmitrii Gnap şi Iacov Libcic, au fost bătuţi, camerele le-au fost stricate, iar flash drive-urile luate.
2. În echipa de filmare a postului Canal 5 din Ucraina au fost aruncate pietre.
3. Jurnalistul Dmitrii Prihna de la agenţia Рядом с вами a fost bătut de polițiști, în pofida faptului că au văzut camera şi legitimația acestuia de presă.
4. Roman Kupriianov, operatorul postului de televiziune Euronews, filma un bărbat care zăcea jos, după ce l-au bătut poliţiştii. Cei de la forţele speciale Bercut i-au spus să nu mai filmeze, însă jurnalistul a continuat. Atunci, polițiștii au început să-l bată pe Roman, care a ajuns în spital.
 

 

5. Jurnalistul polonez Paul Penyanzhek a fost bătut de la colaboratorii forțelor speciale de poliție. Acesta filma evenimentele care au avut loc lângă sediul preşedinţiei. El a primit zece lovituri și s-a ales cu capul spart.
6. A fost agresat și fotoreporterul ЛИГА бизнес Информ, Alexander Perevoznik, în timpul ciocnirilor de pe strada Bankovaya.
7. Lângă picioarele jurnalistei de la Українського тижня Valeria Burlacova a explodat o grenadă luminoasă, aruncată de mascaţi, care au provocat poliţiştii de la Berkut. Femeia a fost rănită.
8. A fost lovit în cap şi un jurnalist de la Ukrainska Pravda (Українська правда), Mustafa Nayem.
9. Tot de la o grenadă luminoasă a avut de suferit și jurnalitul Max Levin de la publicaţia Levii bereg (Левый берег)
10. A fost agresat și redactorul-şef al unui ziar din Jitomir, Vlad Puchych.
11. Fotoreporerul Agence France Press (AFP) Sergei Supinsky a fost și el agresat.
12. A fost bătut fotoreporterul publicaţiei Insider, Maxim Kudineţ. El a declarat că polițiștii loveau în camera acestuia, ca să nu poată filma.
13. În urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţişti a avut de suferit și jurnalistul de la Associated Press (AP), Sergei Chuzavkov.
14. Un operator de la postul de televiziune UBR a fost de asemena agresat – numele lui încă nu este cunoscut.
15. Jurnalistul Dmitriy Larin de la Ukrainska Pravda (Українська правда) susţine că a fost atacat de poliţiştii Berkut în timp ce filma atacurile.
16. Fotograful Anatolii Stepanov a spus că poliţiştii i-au spart capul şi i-au rupt o mână. El susţine că s-a prezentat agenților Berkut ca fiind jurnalist, moment în care aceștia au devenit și mai violenți.
17. În piciorul jurnalistul Ivan Chernichin s-a înfipt o aşchie de la o grenadă luminoasă, lângă administraţia prezidențială.
18. Operatorul Alexandr Zakleţki a fost bătut de poliţiști cu bastoane de cauciuc şi lovit cu picioarele. De asemenea, autoritățile au încercat să-i distrugă camera.
19. Anton Chernyshov de la Sindicatul Independent al Jurnaliştilor a fost bătut de polițiști, care i-au luat camera şi i-au distrus-o.
20. Denis Dan’ko, de la emisiunea Гроши a fost lovit în cap.
21. La picioarele lui Yaroslav Galata, de la ziarul Demokratichna Ukraina (Демократическая Украина) a explodat o grenadă luminoasă.
22. Fotograful de la Zhitomir.info (Житомир.Инфо) Mikhail Zagorskii filma protestul de pe pervazul unei ferestre, când a văzut cum polițiștii au început să-i lovească unul din colegi. A sărit de la pervaz pentru a-l ajuta, dar a fost lovit și el cu bastoane de caucic.
23. Un polițist Berkut a aruncat cu o piatră în spatele corespondentului Dmitriy Kachura de la Kommentarii (Украинские новости).
24. Ziaristul Yevgenii Golovatyuk, de la Ukrainskiye Novini, și-a pierdut cunoștința după ce o grenadă luminoasă a explodat lângă el. 
25. Poliţiştii Bercut l-au bătut pe redactorul-șef adjunct de la Comments.ua, Oleg Khavruk.
26. A fost agresat fotoreporterul agenţiei europene EPA, Sergei Dolzhenko.
27. A fost bătut și redactorul Censor.net.ua (Цензор.нет), Yurii Butusov. El scria că Bercutul verifica oamenii bătuţi și căzuți la pământ, iar dacă aceștia erau conștienți, le mai aplicau lovituri.
28. Trei poliţişti au lovit cu bastoane mâinile operatorului de la postul de televiziune Lifenews, Emin Kalantarov. Ulterior, i-au luat şi camera, pe care au distrus-o.
29. Fotoreporterul Andrey Stenin de la Ria-Novosti (РИА-Новости) a fost lovit cu pietre.
30. Fotoreporterul Zurab Javakhadze de la ITAR-TASS (ИТАР-ТАСС) a fost bătut cu bastoane de cauciuc.
31. Jurnalistul freelance Sergei Polezhaka a fost lovit peste mâini, în timp ce filma.
32. Yevgenii Maloletka, fotoreporter al UNIAN, susţine că a fost agresat de polițiști după ce au aflat că este jurnalist.
33. Un ziarist de la Izvestiia ( Известия) a fost rănit după explozia unei grenade luminoase.
34. Igor Volosyankin de la site-ul Uezd.com.ua a fost lovit cu pietre și a înghiţit gaz în urma intervenției poliției.
35. Redactorul portalului Arrata-ukraine (Аратта. Окно в Украину) Valeriy Kolosyuk a fost bătut de șase-opt poliţişti.
36. Reporterul portalului Novoros.Info (Новоросс. Инфо) Sergei Yurchenko a fost grav rănit în timpul confruntărilor. El a pierdut și flash-ul cu filmările.
37. Fotoreporterul Alexander Terlyuk are hematom după ce a fost agresat cu brutalitate.
38. A fost rănit și un fotoreporter al ziarului american The New York Times, Djozef Sivenikii, în urma exploziei unei grenade luminoase.
39. Jurnalistul polonez Tomasz Piechal a fost bătut de forțele de ordine sâmbătă.
40. Un jurnalist din Danemarca, Johaness Vamberg Andersen, a fost lovit în cap în timp ce filma protestele noaptea, în 30 noiembrie.

Violențele au provocat reacții internaționale dure la adresa forțelor de ordine ucrainene

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat, luni, 2 decembrie, îngrijorarea față de magnitudinea violențelor comise împotriva jurnaliștilor în timpul protestelor de la Kiev.

”Sunt îngrijorată mai ales pentru că, în majoritatea cazurilor, aceste bătăi au fost comise de forțele de ordine care au atacat jurnaliștii și le-au ignorat legitimațiile de presă. Violența împotriva jurnaliștilor nu poate fi tolerată”, a declarat Dunja Mijatović.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, de asemenea, că folosirea forței împotriva manifestanților pașnici din Ukraina este ”pur și simplu inacceptabilă”.

Săptămânalul The Economist a scris că ”asasinii și hoții întotdeauna preferă să opereze la primele ore ale dimineții, ceea ce a făcut și președintele Ucrainei, Victor Ianucovici”. Ziarul britanic The Independent a anunțat că poliția a ”curățat” Piața Maidan la primele ore ale dimineții de sâmbătă și au izolat zona cu baricade de metal, însă au fost nevoiți să renunțe la acestea duminică, după ce oamenii au ieșit în stradă cu sutele de mii. Cotidianul britanic The Guardian a numit protestele cea mai mare mobilizare a societății de la Revoluția Portocalie încoace. Radio Free Europe / Radio Liberty a creat un live blog pe care postează în mod constant știri despre protest. Nu în ultimul rând, revista americană Forbes a publicat un comentariu despre învățămintele ce pot fi trase din povestea Ucrainei și ce simbolizează de fapt integrarea țării în UE.

Pe social media, jurnaliștii și tinerii pro-europeni din Ucraina îndeamnă la solidaritate și la promovarea cât mai intensă a situației din Kiev și din alte orașe ale țării. Sub hashtag-urile #euromaidan, #‎Євромайдан‬, #ukraine, #kiev, aceștia postează pe Facebook și Twitter mesaje de solidaritate, informații pentru protestatari și jurnaliști, poze și clipuri de la proteste, precum și articole apărute în presa internațională.

Surse foto: mac-ivan via Flickr Creative Commons; nessa.ghatoush via Flickr Creative Commons