Eşti aici

Postul românesc B1 TV amendat după ce moderatorul unei emisiuni a jgnit Moldova

15 Ianuarie 2014
4481 de afişări

Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 10.000 de RON de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România după ce prezentatorul Radu Banciu a adresat injurii moldovenilor de peste Prut. În cadrul emisiunii ”Lumea lui Banciu” din 24 decembrie, Banciu a spus despre Moldova că este ca un țigan care cerșește pe lângă România, potrivit Gândul.info.
 

În emisiunea respectivă, realizatorul Radu Banciu a spus că premierul moldovean Iurie Leancă este un ”terchea-berchea” și a afirmat că "în general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (...) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi". Banciu a folosit un limbaj injurios și față de tinerii moldoveni veniți la studii în România.

Membrii CNA au întrebat reprezentantul B1 TV, Rareș Anița, în cadrul ședinței de luni, despre acest program. Reprezentantul a susținut că Banciu și-a exprimat propria opinie și că, deși au existat câteva tușe de limbaj, emisiunea ”s-a înscris în zona opiniei, a libertăţii de exprimare". Membrul CNA Christian Mititelu a spus, însă, că i se pare inadmisibil modul în care Radu Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova.

Amenda de 10.000 de RON (39.000 de lei) aplicată postului de televiziune a primit șase voturi ”pentru” și cinci voturi ”împotrivă”.