Eşti aici

Posturi TV din Rusia, acuzate de manipulare în legătură cu Republica Moldova

12 Decembrie 2013
2090 de afişări

Posturile TV Rossia 24, Rossia 1 şi RTR din Federația Rusă au arătat, în ultima vreme, o abordare manipulatorie în reportajele despre situația din Republica Moldova, potrivit unui material HotNews. Irina Cebanov, autorul articolului ”Iată DOVADA războiului informaţional pornit de Kremlin împotriva Republicii Moldova”, susține acest punct de vedere scriind despre un reportaj realizat de postul Rossia 24 în 8 decembrie.

În reportaj apar imagini din gospodăria familiei Cojocaru din satul Ciripcău, raionul Floreşti. ”Astfel, pentru a arăta cât de grave sunt problemele oamenilor, jurnaliştii din Federația Rusă au recurs la diferite tertipuri de prezentare a unor date tendenţioase, inclusiv prin filmarea unor edificii ce se află într-o situaţie precară dar care sunt destinate pentru…păsările din gospodărie. Aceste edificii au fost prezentate de jurnaliștii ruși ca fiind casa de locuit ale familiei Cojocaru, iar faptele enunțate de către interlocutori au fost rupte din context,” scrie Cebanov în acest articol, menționând că acest val de manipulare media s-a intensificat după ce Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE.

Contactat de Media Azi, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat că ”problema este manipularea foarte urâtă şi grosolană din partea posturilor de televiziune ruseşti, în special a celor finanţate din bugetul public din Rusia, ceea ce lasă de înţeles că aceasta este politica statului rus în raport cu Republica Moldova”.

Macovei a adăugat că spațiul informațional din Moldova este intoxicat de posturi rusești, cum ar fi Pervâi Kanal, RTR sau Rossia 24, “care transmit informaţii eronate despre procesul de integrare europeană al Moldovei, iar mașinăria ideologică rusească folosește jurnaliștii ruși pentru a intoxica spațiul informațional al fostelor republici unionale”.

În opinia lui Petru Macovei, statul moldovean ar trebui să-şi apere cetățenii de astfel de dezinformări și ar trebui sesizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru ca împreună cu organizațiile non-guvernamentale din domeniul mass-media să elaboreze unele propuneri în acest sens.

“În Țările Baltice unele posturi rusești în general au fost interzise pentru că transmiteau informația eronat, propuneri similare au fost lansate şi în Ucraina în ultimele săptămâni. Nu cred că neapărat trebuie să ajungem la acest lucru și în Republica Moldova, dar oricum CCA, ca și garant al interesului public, trebuie să întreprindă ceva”, a mai spus Macovei.

Petru Macovei nu a exclus nici posibilitatea de a adresa o plângere către Consiliul de Presă din Federaţia Rusă (rus: Обшественная коллегия по жалобам на прессу) privind prezentarea manupulatorie a informaţiei de către unele posturi de televiziune ruseşti.