Eşti aici

Posturile TV rusești au prezentat informații eronate despre evenimentele din Ucraina

15 Aprilie 2014
1677 de afişări
Pe site-ul Stopfake.org, platformă creată de către jurnaliștii ucraineni împotriva manipulării din partea mass-mediei ruseşti, au fost plasate recent mai multe materiale ale posturilor de televiziune rusești, în care sunt prezentate informații eronate despre evenimentele din Ucraina.

În subiectele video difuzate, una și aceeași persoană apare în diferite ipostaze. Astfel, într-un caz, bărbatul apare ca şi mercenar al Maidanului, participant la proteste, iar în al doilea caz -   drept victimă a atacurilor din partea activiştilor organizației ”Sectorul drept” din Ucraina.

Potrivit postului de televiziune NTV, bărbatul ar fi cetățean al Germaniei, care a mobilizat un grup de 50 de persoane din Occident pentru a participa la protestele de pe Maidanul din orașul Nicolaev, Ucraina. În acelaşi timp, la întrebarea reporterului, bărbatul răspunde că este cetăţean al mai multor state – Germaniei, Ucrainei, Rusiei … (aceasta în timp ce nici Ucraina, nici Germania nu admit dubla cetăţenie). Prezentatorul emisiunii a mai informat că această persoană face parte din organizația ”Sectorul drept” și a avut drept scop principal atacarea manifestanților pașnici.

Aceeași persoană, într-un reportaj de la TV Rossia 1, apare în calitate de adept al federalizării Ucrainei. Protagonistul subiectului este prezentat drept victimă a activiștilor radicali, care a ieșit pe piață să-și manifeste dezacordul faţă de acțiunile autorităților.

În urma semnalărilor apărute în presă despre neconcordanţa declaraţiilor persoanei respective, jurnaliștii de la NTV au recunoscut că la mijloc este o confuzie şi dau vina pe individul care a apărut în două ipostaze diferite. ”Săptămâna aceasta noi și colegii noștri involuntar am devenit ostaticii unei mistificări grandioase”, susțin jurnaliştii. În unele imagini difuzate de NTV, apare şi buletinul de identitate al persoanei în cauză. Potrivit acestuia, numele său este Andrei Petcov, iar locul de naştere - Chișinău, Moldova. Fratele său, Vladimir, spune că  Andrei Petcov, după cum s-a prezentat în ambele reportaje, suferă de o boală psihică.

Mass-media rusească nu o singură dată a fost acuzată de dezinformare cu privire la evenimentele din Ucraina. Amintim că după ce instanța de judecată din Kiev a decis să suspende temporar transmisiunea posturilor TV rusești pe perioada procesului intentat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) al Ucrainei împotriva Companiei care retransmite aceste canale, măsuri de suspendare a transmisiunii unor televiziuni ruseşti de către autorităților reglementare au avut loc în Letonia și Lituania.

Sursa: www.stopfake.org