Eşti aici

Președintele american amenință rețelele sociale

28 Mai 2020
557 de afişări
Twitter a făcut istorie marți când a atașat avertismentul „verificați” la două postări ale președintelui american Donald Trump privind votul prin corespondență, scrie europalibera.org.

Este pentru prima dată când rețeaua de socializare favorită a președintelui, Twitter, îi califică mesaje ca fiind potențial eronate. Decizia a stârnit mânia prezidențială, Trump amenințând cu măsuri împotriva rețelei, chiar cu închiderea ei.

Președintele Trump a susținut eronat că toți locuitorii din California primesc buletine de vot pentru alegeri, adevarul fiind că doar cei înregistrați ca alegători le primesc. Premiza falsă a lui Trump este că, în eventualitatea extinderii votului prin corespondență, orice persoană va putea vota, chiar și imigranții ilegali, ceea ce ar fi o falsificare a alegerilor. În noiembrie, în Statele Unite sunt programate alegeri prezidențiale la care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat.

Twitter a decis să ofere acces la verificări ale informației, pentru că în realitate sunt extrem de rare cazurile în care votul prin corespondență este viciat.

Într-un caz separat, cu privire rolul rețelelor de socializare, cercetări interne la Facebook au dat la iveală că rețeaua exacerbează extremismul și polarizarea societății. Cu toate acestea, conducerea companiei a optat să nu intervină, tocmai de teama de a nu fi acuzată că limitează libertatea de expresie a cercurilor conservatoare.

La rândul său, YouTube China a fost criticată pentru ca ar fi șters comentarii critice la adresa Beijing-ului. YouTube susține că ar fi fost o eroare, dar criticii au demonstrat că nu a fost un caz izolat.

Întrebarea în toate aceste cazuri este cum să se raporteze rețelele de socializare la libertatea de exprimare și care sunt efectele sociale nefaste ale abuzurilor.

Președintele Trump s-a aflat și se află în centrul acestei controverse, răspândind de multe ori informații false, zvonuri neverificate, teorii ale conspirației și violând regulile care se aplică utilizatorilor platformei Twitter.

Reacția rețelei a fost moderată, ținând cont că opiniile exprimate sau circulate au gir prezidențial și că ele sunt parte a discursului public, indiferent de natura sau acuratețea lor.

Twitter a respins recent apelul soțului victimei unui accident, care a cerut să fie șters mesajul președintelui în care Trump acuza un fost deputat și actual ziarist de uciderea soției sale.

Facebook, pe de altă parte, nu a reacționat la mesajul lui Trump cu privire la votul prin corespondență, același care a stârnit reacția Twitter. Trump și aliații săi acuză acum compania Twitter că ar avea ceva împotriva conservatorilor și că s-ar amesteca în alegeri. Președintele a scris despre rețele de socializare după acest incident: „Le vom limita prin noi regulamente sau le vom închide”.

Fapt e că președintele nu are dreptul să ordone rețelei Twitter ce să facă, dar aliații săi din Congres pot limita legislativ activitățile și impactul rețelelor de socializare, folosindu-se de tot felul de pârghii.