Eşti aici

Premiile Pulitzer ediția 2020: ziarul New York Times, în fruntea câștigătorilor

05 Mai 2020
933 de afişări
Ziarul New York Times a câștigat luni trei premii Pulitzer, fiind cea mai recompensată publicație americană la ediția de anul acesta, pentru o serie de articole privind criza taxiurilor din New York, un reportaj internațional consacrat președintelui rus Vladimir Putin și pentru comentariul ziaristei Nikole Hannah-Jones privind contribuția istorică a sclavilor afroamericani, scrie Agerpres.ro cu referire la AFP, EFE și Reuters.
New York Times a câștigat de-a lungul timpului un număr record de premii Pulitzer (127) precum și numeroase nominalizări.
Pe locul doi în clasamentul numărului de premii obținute anul acesta se situează site-ul de informații de investigație ProPublica și revista The New Yorker, care au câștigat fiecare două premii.

Premiul pentru reportaj de investigație a revenit jurnalistului Brian Rosenthal de la New York Times pentru o serie de articole privind dificultățile cu care s-au confruntat taximetriștii new-yorkezi obligați să împrumute sume colosale ca să își cumpere licențele pentru ca apoi să fie ruinați odată cu creșterea influenței companiilor virtuale de transport de tip Uber.

Premiul pentru comentariu a fost câștigat de ziarista Nikole Hannah-Jones de la revista New York Times pentru eseul de lansare al „Proiectului 1619” care „urmărește să situeze sclavia africanilor în centrul istoriei Americii”, conform aprecierii comitetului Pulitzer. Dosarul „Proiectul 1619” și-a propus să marcheze a 400-a aniversare de la sosirea primilor sclavi pe teritoriul nord-american și să reamintească despre contribuția sclavilor și a negrilor americani, în general, la edificarea SUA.

Cotidianul a câștigat și la categoria reportaj internațional, pentru modul în care a reflectat ceea ce publicația a prezentat ca fiind manevrele președintelui rus Vladimir Putin destinate consolidării puterii și întăririi influenței rusești în exterior.
 

Ziarul Anchorage Daily News, în colaborarea cu site-ul de investigații ProPublica, a ieșit câștigător la categoria servicii publice pentru articolele în care a dezvăluit numeroasele abuzuri sexuale petrecute în zonele rurale din Alaska, în mare parte populate de indigeni. O treime din micile localități ale acestei regiuni nu beneficiază de servicii de protecție din partea poliției. Premiul pentru „servicii publice” este considerat în general cel mai râvnit Pulitzer.

Echipa de patru jurnaliști a cotidianului The Seattle Times (Dominic Gates, Steve Miletich, Mike Baker și Lewis Kamb) a fost premiată la categoria reportaj național pentru dezvăluirile referitoare la erorile de proiectare a avioanelor Boeing 737 MAX și la neglijență în supraveghere a executivului, care au provocat cele două mari accidente mortale din octombrie 2018 în Indonezia și din martie 2019 în Etiopia în care și-au pierdut, în total, viața 346 de persoane. The Seattle Times a împărțit distincția cu redactorii ProPublica (Christian Miller, Megan Rose și Robert Faturechi) pentru anchetarea mai multor accidente mortale în care a fost implicată a 7-a flotă a marinei americane.

La secțiunea breaking news a fost recompensat Courier-Journal din Louisville (Kentucky) pentru dezvăluirile referitoare la sutele de grațieri de ultim moment acordate de fostul guvernator al statului Kentucky, Matt Bevin (2015-2019).

Echipa de fotografi a agenției de presă Reuters a câștigat anul acesta Premiul Pulitzer la categoria fotografie breaking news pentru modul în care a documentat protestele violente de anul trecut din Hong Kong. „Fotografii noștri au surprins strălucit amploarea protestelor din Hong Kong”, a reacționat redactorul șef al agenției Stephen J. Adler. „Imaginile lor au fost frumoase, obsedante, elucidante și profund memorabile”.

Washington Post a câștigat premiul explicativ pentru jurnalism pentru o serie de articole ce au documentat numeroasele locuri în care temperatura a crescut deja cu 2 grade Celsius ca urmare a schimbărilor climatice, ajungând la un prag despre care specialiștii avertizează că ar putea fi catastrofal dacă va fi atins la nivel global.

Comitetul Pulitzer a acordat, în premieră, o distincție pentru categoria reportaj audio. Premiul a fost câștigat de emisiunea radiofonică publică „This American Life”, în colaborare cu reporteri de la Los Angeles Times și Vice News pentru „The Out Crowd”, un episod ce a investigat problematica solicitanților de azil generată de politica administrației Trump „Rămâneți în Mexic”.

Un premiul special a fost acordat, in memoriam, jurnalistei afro-americane de investigație și activistei pentru drepturi civile Ida B. Wells (1862-1931). Wells s-a născut în sclavie în statul Mississippi și a reflectat în reportajele sale din Sudul profund utilizarea linșării ca modalitate de oprimare a negrilor americani.

Premiile în domeniul jurnalismului sunt frecvent revendicate de publicații prestigioase precum New York Times sau Washington Post, dar ele sunt câștigate și de publicații locale a căror activitate nu ajunge întotdeauna să se bucure de atenție la nivel național. Jeffery Gerritt, editorialistul micuțului ziarul Palestine Herald-Press din localitatea Palestine, statul Texas, a câștigat premiul la secțiunea editorial pentru articolele sale în care vorbește despre moartea unor persoane aflate în arest preventiv din cauza neacordării de îngrijiri medicale adecvate.

La categoria ficțiune a fost premiat Colson Whitehead pentru romanul „The Nickel Boys”. Scriitorul este la al doilea premiu Pulitzer după cel acordat pentru cartea sa precedentă „The Underground Railroad”.

Premiul Pulitzer pentru poezie a fost decernat volumului „The Tradition” de Jericho Brown, poet și profesor la Universitate Emory. Activitatea sa poetică abordează pe larg subiecte precum identitatea sexuală, nedreptatea rasială, Dumnezeu și intersectare iubirii cu violența.

„A strange loop”, muzicalul adaptat pentru scenă de autorul textului Michael R. Jackson a câștigat premiul Pulitzer la secțiunea teatru. Muzicalul, care a avut premiera pe Off-Broadway la Playwrights Horizons în vara anului trecut, se centrează pe chinurile unui tânăr aspirant la titlul de dramaturg confruntat cu probleme sexuale, rasiale și identitare.

Opera „The Central Park Five” de Anthony Davis, despre cei cinci adolescenți latino și afroamericani condamnați pe nedrept în anii 1989-1990 în cazul violului din Central Park a ieșit câștigătoare la secțiunea dedicată muzicii.

Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții pentru jurnalism din SUA, sunt decernate începând din 1917, când editorul Joseph Pulitzer le-a instituit prin testament.

Anunțarea câștigătorilor a fost amânată cu două săptămâni anul acesta deoarece o parte din jurnaliștii care fac parte din comitetul de selecție au fost ocupați cu reflectarea pandemiei noului coronavirus și au avut nevoie de timp suplimentar pentru evaluarea concurenților.

În mod normal, premiile sunt anunțate în fața publicului în cadrul Universității Columbia din New York. Luni, Dana Canedy, care administrează evenimentul, a anunțat numele câștigătorilor din livingul personal, după ce deliberările celor 18 membri ai juriului au stabilit câștigătorii în cadrul unei „dezbateri virtuale și digitale”.

„În mod ironic, prima dată când s-au acordat premiile a fost în iunie 1917, cu mai puțin de un an înainte de izbucnirea pandemiei de gripă spaniolă din 1918" a spus Dana Candey. „În aceste timpuri de incertitudine fără precedent, știm cu siguranță un singur lucru și anume că jurnalismul nu se oprește niciodată”, a subliniat ea.

De menționat că jurnalista Monica Ulmanu din România a fost distinsă, alături de echipa editorială a Washington Post, cu Premiul Pulitzer pentru anul 2020 la categoria „Jurnalism explicativ”.

Ediția din 2020 a Premiilor Pulitzer a avut 15 categorii dedicate jurnalismului și 7 categorii pentru literatură, teatru și muzică.