Eşti aici

R. Moldova a coborât cu 16 poziţii în Indicele Libertăţii Presei pentru anul 2015

13 Februarie 2015
1390 de afişări
Indicele Libertății Presei pentru anul 2015, lansat recent de către Organizaţia Jurnaliștii fără Frontiere, acordă R. Moldova locul 72 în topul celor 180 de ţări participante la studiu. Pe primele poziţii se situează Finlanda, Norvegia şi Danemarca, iar în coada clasamentului se află Etiopia, Republica Democrată Coreeană și Turkmenistan.
 
Locul 72 este rezultatul cel mai prost înregistrat de R. Moldova începând cu anul 2010. În comparaţie cu anul trecut, ţara noastră a coborât cu 16 poziții. Mai mult decât atât, s-a înrăutăţit şi scorul general privind situația în mass media, care a ajuns la 27,85 (cu 2,50 puncte mai puțin faţă de anul trecut). Studiul realizat de Jurnaliștii fără Frontiere remarcă însă faptul că în 2014 în R. Moldova nu a fost ucis nici un jurnalist sau activist online.
 
România deţine locul 52 în clasament, aceasta însemnând o coborâre cu 7 poziții faţă de anul trecut. Iar Federația Rusă se află pe locul 152.
 
Situația din Ucraina (locul 129 în top) este caracterizată drept "cea mai proastă perioadă în istoria ţării, de la declararea independenței în 1991". Protestele au dus la prăbușirea regimului lui Viktor Ianukovici, iar luptele ulterioare din regiunile de est ale ţării au declanșat un val de violențe și abuzuri împotriva jurnaliștilor. În 2014 în Ucraina au fost ucişi şase jurnaliști.
 
În general, nivelul de libertate a presei în lume înregistrează o descreştere - două treimi din cele 180 de ţări participante la studiu au demonstrat rezultate mai proate decât în anii precedenţi. Parţial, acest fapt se datorează intensificării activităţii grupărilor extremiste şi războaielor informaţionale.
 
Indicele privind libertatea presei pentru anul 2015 poate fi găsit AICI