Eşti aici

Radio Europa Liberă, ținta unui atac cibernetic

18 Noiembrie 2013
1958 de afişări

Postul de radio american Europa Liberă (RFE/RL), care emite din Praga către aproximativ 20 de state, este ținta unui atac cibernetic început joi și care este menținut în prezent. Atacul de tip DDoS (Distributed Denial of Service) vizează mai multe site-uri de internet afiliate, precum Vocea Americii și Middle East Broadcasting Network, potrivit informațiilor publicate de RFE/RL.

Vasile Botnaru, directorul biroului din Chișinău al RFE/RL, a confirmat și el, pentru Media Azi, că un atac cibernetic a avut loc asupra site-ului și că a început de săptămâna trecută. El a precizat că varianta pentru Moldova a site-ului este și ea afectată, fiind găzduită pe serverul-mamă al RFE/RL care este atacat.

Atacul afectează, cu intermitențe, știrile multimedia și serviciile de informații ale postului de radio. Totuși, rețeaua de computere a radioului funcționa luni, iar transmisiile radioului au continuat în mod normal. Atacul nu a împiedicat utilizatorii să acceseze paginile web ale RFE/RL.

Pe de altă parte, acțiunea hackerilor a încetinit ritmul în care reporterii RFE/RL pot posta știri noi, fotografii și clipuri video pe site.

”Continuăm să adunăm informații despre acest atac, dar credem că el este țintit”, a spus președintele RFE/RL Kevin Klose, citat în știrea de pe site-ul radioului. Personalul tehnic al RFE/RL cooperează cu Computer Emergency Response Team, o organizație internațională de voluntari care urmăresc asemenea atacuri și încearcă să le anihileze.

Un atac DDoS inundă ținta cu cereri false de vizitare a site-ului venite dinspre mii sau chiar milioane de computere afectate de viruși sau malware (n.r. ”soft răuvoitor”). Investigațiile de până în prezent arată că 80% din computerele implicate în acest atac sunt din China, iar aproape 20% din Rusia.

Radio Europa Liberă a mai trecut printr-un atac DDoS limitat asupra serviciului pentru Belarus în 2008.

sursa foto: Wikimedia Commons