Eşti aici

Raif Badawi, bloggerul saudit biciuit pentru că „a insultat islamul”

15 Ianuarie 2015
1355 de afişări
Bloggerul Raif Badawi a fost condamnat în noiembrie 2014 la zece ani de închisoare și 1000 de lovituri cu biciul pentru că a criticat islamul pe site-ul său „Liberalii saudiți liberi”.

Potrivit Al Jazeera, Badawi și-a primit primele 50 de lovituri vineri, 9 ianuarie, și urmează să primească câte 50 de lovituri de bici după rugăciunea de vineri, timp de 20 de săptămâni. Bloggerul va trebui să achite și o amendă de 1 milion de riali (aproximativ 267 000 dolari americani).

Badawi a fost învinuit inclusiv de „nesupunere conducătorului și intenția de a-i elimina legitimitatea”, „insultarea sistemului judiciar și punerea la îndoială a integrității judecătorilor”, „crearea unei organizații nelicențiate”, „dăunarea reputației statului prin comunicare cu organizații internaționale” și „pregătirea, păstrarea și expedierea informațiilor ce dăunează ordinii publice”.

Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Margot Wallstrom, scrie pe Twitter că „această încercare crudă de a reduce la tăcere formele moderne de exprimare trebuie să fie oprită”.

 Amnesty International a calificat acest caz drept „act vicios de cruzime”. Potrivit lui Philip Luther, Directorul pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Amnesty International, „este oribil că o asemenea pedeapsă vicioasă și crudă este aplicată asupra unei persoane care nu este vinovată decât de faptul că a îndrăznit să creeze un forum public de discuții și și-a exercitat în mod pașnic dreptul la libera exprimare”. Directorul adjunct al organizației, Said Boumedouha, susține că  „Raif Badawi este un prizonier al conștiinței”.

În opinia Directorului de programe al Reporters Without Borders, Lucie Morillon, „deși Arabia Saudită a condamnat atacul laș asupra revistei satirice franceze Carlie Hebdo, acum se pregătește să aplice o pedeapsă dintre cele mai barbare asupra unui cetățean care doar s-a folosit de libertatea sa de exprimare și informare, aceeași libertate pentru care jurnaliștii francezi au plătit cu viețile lor”.

Aproximativ 30 000 de susținători și activiști în domeniul drepturilor au semnat o petiție online, în care fac apel la regele saudit Abdullah să-l grațieze pe Badawi.

Raif Badawi este un scriitor și activist saudit și creatorul site-ului „Liberalii saudiți liberi” (Free Saudi Liberals). Deține mai multe distincții internaționale: premiul Aikenhead 2015 din partea organizației Scottish Secular Society, premiul One Humanity 2014 din partea PEN Canada, premiul Netizen 2014 din partea Reporterilor Fără Frontiere (Reporters without Borders).

 
Sursa foto: http://www.centerforinquiry.net/