Eşti aici

Raportul Consiliului Europei: Anul trecut, jurnaliștii europeni au fost ținta a peste 200 de incidente grave la adresa libertății presei

28 Aprilie 2021
592 de afişări
Jurnaliştii europeni au fost anul trecut ţinta a 201 incidente grave la adresa libertăţii presei, în creştere cu 40% faţă de 2019, potrivit raportului anual al Platformei Consiliului Europei pentru protecţia jurnalismului şi securitatea jurnaliştilor, publicat miercuri, 28 aprilie, scrie hothews.ro. Autorii constată că independenţa administrării şi a finanţării instituțiilor media publice în Europa a fost expusă unui risc sporit ca urmare a „numirii unui management dependent politic'', printre care în Bulgaria şi România (risc de 97%), Turcia (92%) şi Cipru, Italia, Malta şi Polonia (risc de 83%).

Raportul arată că 14 organizaţii internaţionale pentru libertatea presei au consemnat în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei un număr record de alerte privind agresiunile fizice contra jurnaliştilor (52 de cazuri) şi de acte de hărţuire sau intimidare (70 de cazuri).

Documentul analizează ameninţări grave pentru libertatea presei, precum impunitatea infracţiunilor comise împotriva jurnaliştilor (printre care 24 de cazuri de crime cu victime jurnalişti rămân nepedepsite în prezent), hărţuirea judiciară, presiuni politice exercitate asupra media publice şi supravegherea jurnaliştilor.

Particular pentru anul trecut a fost faptul că guvernele au răspuns la criza sanitară prin impunerea carantinei şi a stării de urgenţă, iar jurnaliştii din Europa au trebuit să se adapteze la noi restricţii şi schimbări ale practicilor zilnice în informarea pe subiecte de interes.

„În mod nesurprinzător, multe încălcări au provenit din state care deja aveau rezultate suspecte privind libertatea presei. În Ungaria, guvernul a adoptat în aprilie 2020 o ordonanţă de urgenţă care pedepsea cu până la 5 ani de închisoare răspândirea de informaţii false sau distorsionate despre pandemie. Legea era încă în vigoare la finalul lui 2020, ca urmare a celui de-al doilea lockdown din ţară, cu efecte groaznice pentru relatările jurnaliştilor despre răspândirea virusului. Iniţiative de urgenţă similare au fost încercate în Bosnia, Bulgaria şi România, dar ele au fost rapid revocate sau blocate'', indică raportul citat.

Documentul aminteşte că, la începutul lunii martie, câteva guverne fie au extins, fie au suspendat termenele până la care autorităților publice li se cere să răspundă la solicitările privind libertatea de informare.

„Bulgaria, Serbia şi România au dublat timpul maxim de răspuns, în timp ce Ungaria l-a triplat, de la 30 la 90 de zile. Noile reguli au subminat grav capacitatea jurnaliştilor de a primi informaţii despre criza sanitară'', notează raportul. Totodată, independenţa administrării şi a finanţării instituțiilor media publice în Europa a fost expusă unui risc sporit, ca urmare a „numirii unui management dependent politic'', printre care în Bulgaria şi România (risc de 97% fiecare), Turcia (92%) şi Cipru, Italia, Malta şi Polonia (risc de 83% fiecare).

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, s-a declarat îngrijorată de concluziile raportului. Ea le-a cerut guvernelor europene să dea dovadă de o voinţă politică mai angajată pentru a proteja jurnaliştii şi jurnalismul independent şi pentru a limita deteriorarea libertăţii presei în Europa.

Sursa foto: Consiliul Europei